Beugsloep na ruim 100 jaar over de weg terug naar werf in Middelharnis

PERSBERICHT

In februari 2016  ging de MD10 Johanna Hendrika al op transport naar haar tijdelijke thuishaven bij Senalco. (foto Menheerse Werf)
In februari 2016 ging de MD10 Johanna Hendrika al op transport naar haar tijdelijke thuishaven bij Senalco. (foto Menheerse Werf)
Middelharnis – Een 120 jaar oud zeegaand vissersschip wordt op vrijdag 30 september over de weg getransporteerd naar de werf in Middelharnis waar ze ooit, rond 1900, op de helling stond. De 94 ton zware en 28 meter lange romp van Neerlands oudste zeevarende monument gaat eindelijk onderweg naar haar eigen restauratiehelling op de Menheerse Werf. Een zeemijlpaal voor de uit 1896 stammende zeilende beugsloep MD10 ‘Johanna Hendrika’ en een beeld dat vrijwel nooit meer te zien zal zijn.
Laatste beugsloep ter wereld
De Johanna Hendrika is wereldwijd het laatst overgebleven exemplaar van de ooit grote Nederlandse vloot zeilende beugsloepen. Een voor de Zuid-Hollandse delta kenmerkend scheepstype dat rond 1900 vanuit Middelharnis, Pernis, Zwartewaal, Vlaardingen en Maassluis op de Noordzee en Atlantische oceaan viste. In 2006 is het schip vanuit Frankrijk door de stichting Behoud Beugsloep MD10 ‘Johanna Hendrika’ naar haar oude thuishaven Middelharnis gehaald. Dankzij de stichting en de Rabobank Goeree-Overflakkee bleef de nog volledig originele romp behouden en is de mogelijkheid geschapen om het schip weer een toekomst als belangrijk zeegaand varend monument te geven. Uiteindelijk vaart de MD10 als ambassadrice van het Nederlands varend erfgoed en het eiland Goeree-Overflakkee naar Noordzeehavens die de vissersvloot rond 1900 ook aandeed. Het transport en de plaatsing vormen de kroon op de eerste fase van de restauratie.
Spectaculair transport
In de ochtend zorgen de bedrijven Van Riel en Breston voor een spectaculair transport: met een hypermoderne 10-assige Schuerele roller wordt de 120 jaar oude romp vanaf het terrein van Senalco, dat de oude dame gastvrij de afgelopen maanden gastvrij onderdak heeft geboden, over de weg naar de 265 jaar oude scheepstimmerwerf in het historisch centrum gereden. Op de Menheerse Werf neemt een 400-tons kraan de bijzondere vracht over en plaatst het schip op haar eigen helling, die de St. Behoud Beugsloep MD10 ‘Johanna Hendrika’ heeft aangelegd op de werf. Als ze eenmaal staat, bent u van harte welkom op de werf om voor het eerst deze unieke erfgoedcombinatie van werf en (bijna-) varend monument te bezichtigen. De komende jaren ondergaat dit unieke stuk varend erfgoed een langdurige restauratie op de Menheerse Werf.
Cultuurhistorisch ensemble
Op de historische scheepstimmerwerf van Middelharnis zijn eeuwen lang beugsloepen gebouwd en onderhouden. De restauratie van het laatste exemplaar ligt nu in handen van de de stichting Behoud Beugsloep MD10 Johanna Hendrika en de stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis. Met het samenbrengen van de MD10 en de Menheerse Werf is Middelharnis een project met een hoge cultuurhistorische ensemblewaarde rijker. Beide projecten worden mogelijk gemaakt door bijdragen van het Fonds Sociaal Maatschappelijk Belang Sommelsdijk, de provincie Zuid-Holland onder de subsidieregeling Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en Adviesgroep De Vogel. In de uitvoering kan de stichting rekenen op steun van de bedrijven M.J. van Riel, Breston, Senalco en Jachtwerf Peeman.
Programma
07.00 uur – 09.00 uur Voorbereidingen bij Senalco en langs de weg
10.00 uur Hijsen MD10 op de roller bij Senalco
11.30 uur Transport naar Menheerse Werf over de weg langs Havenkanaal (start bij
Senalcoterrein, Oosthavendijk 50, Middelharnis)
12.30 uur Aankomst op de Menheerse Werf (Oosthavendijk 14), opstellen
14.30 uur Hijsen MD10 van de roller
16.00 uur Ontvangst genodigden op de Menheerse Werf, aansluitend definitieve hijsactie op
de helling en officiële start restauratie door burgemeester Grootenboer- Dubbelman
18.00 uur Einde programma
Met eigen ogen
Het hijsen van de MD10 en het transport over de weg zijn het best vanaf de dijk langs het kanaal te volgen. Deze dijk is alleen te voet te betreden. Het hijsen op de werf zelf is alleen vanaf de kade aan de overkant bij het Vingerling te zien. Het traject en het terrein van de Menheerse Werf is i.v.m. het hijsen tussen 11.00u en 15.00u alleen toegankelijk voor de uitvoerders. Op korte loopafstand is in het centrum van Middelharnis aan het Spuiplein en de Nieuwstraat voldoende parkeergelegenheid te vinden.
Meer informatie www.menheersewerf.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X