Informatie voor de watersporter

Bij Azoren omgeslagen wedstrijdtrimaran spoelt na vijftien maanden aan op de Bahama’s

Bahamas – In de Transat Jacques Vabre 2017 sloeg de Multi50 trimaran Drekan van schipper Eric Defert en bemanningslid Christopher Pratt ter hoogte van de Azoren om. Met behulp van een Portugees SAR vliegtuig werden ze de volgende dag gered door het Nederlandse vrachtschip Beautriton. Afgelopen week is de trimaran na niet minder dan vijftien maanden op de oceaan te hebben rondgedreven, bij de Bahama’s gesignaleerd en heeft men het complete wrak naar een veilige plaats kunnen slepen.

De ‘Drekan’ in betere tijden (foto transatjacquesvabre.org)


De Drekan 15 maanden later als bedreiging voor de natuur aangespoeld op de Bahama’s

De Drekan (de vroegere ‘Crêpes Whaou 2’) was in 2005 de eerste door het ontwerpbureau VPLP getekende Multi50 en aanleiding voor de hernieuwde interesse voor 50 voets wedstrijdtrimarans in tal van oceaanraces. Het nu pas aangespoelde vaartuig, waarvan de structuur nog intact was, bleef steken op enige afstand van het strand van het eiland Eleuthera. Met beperkte middelen is een plaatselijke berger er in geslaagd het vaartuig te bergen, voordat het kapot zou slaan op de stranden en de kust zou vervuilen. Defert: “Dat was mijn grootste angst…”. Het wrak ziet er op afstand nog redelijk uit. Wel laat de centrale drijver een gat zien. Defert denkt dan ook dat de boot te veel gedelamineerd en beschadigd zal zijn om nog ooit in ere hersteld te kunnen worden.

Het komt vaker voor dat boten zo lang op zee ronddrijven. In 2015 werd de boot Région Aquitaine/Port Medoc Atlantique bij Madeira teruggevonden na vijf jaar daarvoor omgeslagen te zijn op 1000 mijl van de Amerikaanse kust. En begin dit jaar vond men voor de Australische kust de monohull Wild Eyes van het Amerikaanse zeilmeisje Abby Sunderland, dat haar boot achteneenhalf jaar daarvoor op de Indische Oceaan had moeten verlaten. (Nauticlink, Voile & Voiliers)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht