Informatie voor de watersporter

Bijna blinde windsurfer Jos en TeamAllianz klaar voor actie

Met nog slechts enkele dagen te gaan tot de uitdagende IJsselmeer Challenge, georganiseerd door SailWise ter ere van haar 50-jarig jubileum, worden de laatste voorbereidingen getroffen voor deze spectaculaire tocht. Jos Lavrijsen, een moedige windsurfer die zeer slechtziend is, gaat de uitdaging aan om vanuit Friesland over het IJsselmeer over te steken naar Enkhuizen. Een drietal wedstrijdzeilers van het TeamAllianz begeleiden Jos bij deze race.

Jos Lavrijsen: Slechtziende windsurfer en symbool van doorzettingsvermogen

Jos Lavrijsen, een ware doorzetter met een visuele beperking, zal met zijn surfplank de uitdagende oversteek maken van het Friese Elahuizen naar Enkhuizen, een tocht van meer dan 40 kilometer over het IJsselmeer. Voor Jos is deze uitdaging niet alleen een persoonlijke overwinning, maar ook een manier om de boodschap van inclusiviteit en mogelijkheden voor mensen met een beperking kracht bij te zetten. Jos: “SailWise stelt mij in staat om mijn grenzen steeds te verleggen. Mijn grote droom om op groter water te surfen wordt werkelijkheid met deze IJsselmeer Challenge!”

Wedstrijdzeilers gaan de uitdaging aan

Jos wordt bijgestaan door een begeleidende vloot, bestaande uit enthousiaste watersporters van SailWise en professionele zeilers van TeamAllianz. Dit zijn onder andere wedstrijdzeilster Jorien Hin en het olympische zeilduo Laila van der Meer en Bjarne Bouwer van TeamAllianz, die voor deze gelegenheid niet in hun reguliere wedstrijdboten varen, maar in aangepaste zeilboten van SailWise. Zij hebben daarbij een extra uitdaging, aangezien zij het traject gaan varen met een verduisterende VR bril. Laila van de Meer: “wij willen laten zien dat watersport voor iedereen toegankelijk moet zijn, of je nu wel of geen beperking hebt. Met de juiste hulpmiddelen en begeleiding kan iedereen watersporten!“ Het getalenteerde duo van der Meer/Bouwer heeft zich al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs en zet zich nu in voor de inclusiviteit van de watersport. Bjarne: “de boot is nieuw voor ons en het zeilen met zo weinig zicht is voor ons echt grensverleggend! We zijn heel benieuwd naar deze nieuwe ervaring!”

Laila en Bjarne in actie

In totaal bestaat de vloot uit een team van ruim 50 enthousiaste watersporters met en zonder beperking. Ook de rolstoeltoegankelijke tweemastklipper, de Lutgerdina, en volledig aangepaste catamaran, de Beatrix, van SailWise zeilen mee met deze bijzondere race. De gehele groep draagt met hun deelname de boodschap van inclusiviteit uit en het motto van deze challenge: Grenzen verleg je samen!

Programma

Het startsein wordt om 10.30 uur gegeven op het Friese meer de Fluessen waarna de tocht richting Stavoren zal gaan. Daar wordt de vloot geschut in de sluis en gaan de schepen het woelige water van het IJsselmeer op. De IJsselmeer Challenge komt op vrijdag 12 april om 16.00 uur in Enkhuizen aan.

Political map of Netherlands with national borders, cities and rivers

Steun Jos!

SailWise organiseert al 50 jaar actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking. De organisatie maakt actieve watersport toegankelijk voor iedereen en wordt hierbij ondersteund door een enthousiast team van vrijwilligers. SailWsie gaat daarbij uit van de mogelijkheden van mensen en laat ze hun grenzen op het water verleggen.

Help ook mee en sponsor Jos voor zijn unieke prestatie tijdens de IJsselmeer Challenge en steun SailWise om ook de komende jaren actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking te blijven organiseren! https://sailwise.voorfondsgehandicaptensport.nl/project/steun-jos-met-zijn-ijsselmeer-challenge

En natuurlijk zijn alle enthousiaste supporters en geïnteresseerden welkom om op donderdag 11 april om 10 uur naar de start in Elahuizen te komen. Ook verwelkomt SailWise graag iedereen bij het feestelijke onthaal in Enkhuizen op 12 april.

Voor meer informatie: sailwise.nl

Foto: SailWise

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht