123 stickers

Bijna kapseizen kost Team New-Zealand achtste race in America’s Cup, race negen onderbroken vanwege harde wind

ac_8_etnz2San Francisco (VS) – De achtste race om de America’s Cup is gewonnen door Oracle Team USA. Bij een stevige wind met vlagen vlak onder de veiligheidsgrens voltrok zich een uiterst spannend duel op het kruisrak. Nog niet eerder in de zeven eerdere races toonde Oracle Team USA zich zo agressief en gelijkwaardig aan Emirates Team New-Zealand.  Ze moesten ook wel nu Nieuw-Zeeland nog maar drie punten nodig heeft voor de eindoverwinning.

Dat leverde zo’n spanning op, dat op een gegeven moment de Nieuw-Zeelanders toch zo’n fout maakte in de bediening en controle van hun boot, dat ze vlak voor hun concurrenten zowat kapseisden en daarmee de race verloren.  Even leek er gelet op de onverklaarbare manoeuvre een technische reden in het spel te zijn, dat bleek achteraf niet het geval. Waarschijnlijk was het vleugelprofiel dat nog niet was omgeklapt, de hoofdoorzaak van het incident. Het bracht de tussenstand op 6-2 voor de Kiwi’s.

Race 9 werd in het kruisrak afgelast, terwijl Nieuw-Zeeland op kop lag. Reden was dat de windlimiet van 22.6 knopen vijf minuten lang was overschreden. Dit leverde de nodige frustraties op.

Op zondag 15 september – Nederlandse tijd 22:00 uur – staan volgens het schema race 9 en 10 op het programma. Ook deze zijn in Europa live op internet te volgen. (Nauticlink, America’s Cup met YouTube live kanaal)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X