Informatie voor de watersporter
Vuurtorenkaart van Geodienst

Bijzondere vuurtorenkaart

Deze wereldkaart toont niet alleen alle vuurtorens over de hele wereld maar geeft ook de realistische karakteristieken van de lichtbakens. Het is een project van Geodienst, een groep geologen van de Rijksuniversiteit Groningen. Op deze opensource-kaart kan iedereen een vuurtoren toevoegen. 

Sterke lichten

Wat opvalt is dat ons land een flink aantal zeer sterke lichten heeft staan langs de kust. Zo heeft de Brandaris op Terschelling een bereik van 29 mijl, meer dan 50 kilometer. Ook de toren van Scheveningen en de Zeeuwse vuurtorens Westhoofd op Goeree Overflakkee, Wester-schouwen op Schouwen en Westkapelle Hoog op Walcheren halen de 30 mijl. De andere grote bakens zijn die van IJmuiden en Eierland op Texel.

Nautisch erfgoed

Met de ontwikkeling van de moderne navigatietechnieken zijn vuurtorenlichten steeds minder van belang. Ze fungeren eigenlijk alleen nog als veiligheids-backup in gevallen dat alle gps-navigatie op een zeeschip zou uitvallen. Dat erkent ook de Nederlandse Vuurtoren Vereniging. Toch worden de vuren langs de kust nog zeer hoog gewaardeerd als nautisch erfgoed. Door zeevarenden maar ook door omwonenden van deze vuurtorens.

Actie voor de Lange Jaap

Die liefde zagen we ook weer afgelopen weekend bij vuurtoren de Lange Jaap waar Huisduiner Belang actie voerde tegen de eventuele sloop van deze toren. De in 1878 van gietijzer gebouwde Lange Jaap vertoont van de vijfde tot de zeventiende verdieping scheuren. Verder is het gietijzer zeer broos geworden, zit er zwelroest in de voegen, zijn de bouten ingeteerd en de vloeren onthecht. Kortom, het ziet er slecht uit voor het gekoesterde icoon op de dijk. Op de vuurtoren werden teksten als ‘SLOOP? NEE!’ en ‘HELP ONZE TROTS’ geprojecteerd. Nu blijkt dat sloop onafwendbaar is wil de belangenvereniging een nieuwe Lange Jaap.

De vuurtoren van Pulau Lengkuas (1882)

Nog drie Lange Japen

Overigens bestaan er nog drie vuurtorens van hetzelfde model. Die staan op de Indonesische eilanden Pulau Lengkuas, Pulau Bojo en Pulau Sumedang. Ook deze torens zijn de honderd jaar al ruim gepasseerd. Wat de staat is van deze torens is niet bekend. 

De geanimeerde kaart is te bekijken op: https://geodienst.github.io/lighthousemap/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht