Binnenvaartschipper negeerde drenkelingen motorjacht na aanvaring op IJsselmeer : werkstraf geëist

Leeuwarden – Tegen een schipper die op het IJsselmeer bij Lemmer verzuimde om twee drenkelingen in doodsnood hulp te bieden, op 28 november 2015, eiste het Openbaar Ministerie vrijdagmiddag de maximale werkstraf: 240 uur. Voorovergebogen luisterde de 50-jarige verdachte uit Twello naar de eis van officier van justitie Peter van der Spek.

Beide drenkelingen, een 68-jarige man uit Amsterdam en een 67-jarige Groninger, overleefden het niet. De wetenschap dat ze nog een kans hadden, die niet gegrepen werd door de schipper, is volgens de officier voor de nabestaanden onverteerbaar. ,,Die gedachte knijpt hen de keel dicht.’’ (Leeuwarder Courant, Nauticlink, ‘Schipper krijgt werkstraf voor niet helpen drenkelingen’ – Omrop Fryslan)

5 Berichten

 • Cor de Heer

  5 jaren geleden / 24 februari 2018 om 17:23 uur

  Twee doden als gevolg van dood door schuld en dan maar 240 uur werkstraf?????

 • Frans Pot

  5 jaren geleden / 1 maart 2018 om 21:39 uur

  Het is van internationaal belang dat de code voor alle vaartuigen en haar bemanning overeind dient te blijven dat andere opvarenden in nood ten alle tijde dienen te worden geholpen tenzij dat onmogelujk is.

 • Piet Visser

  5 jaren geleden / 2 maart 2018 om 09:23 uur

  Twee zestigjarige drenkelingen oog in oog wetens en willens laten verdrinken. Door het OM gevraagde straf 240 uren werkstraf. Klopt dat?

 • Gerard

  5 jaren geleden / 4 maart 2018 om 18:47 uur

  de straf had onvoorwaardelijke gevangenis moeten zijn, behalve wanneer er verzachtende omstandigheden waren. OM de nalatige dader te straffen, en om enigszins recht te doen aan de nabestaanden.

 • Pieter van den Berg

  5 jaren geleden / 8 maart 2018 om 22:45 uur

  Ieder weldenkend mens voelt dat dit niet klopt. De nalatige schipper verdient een veel zwaardere straf, naar morele maatstaf althans, maar de wetgeving zal dit waarschijnlijk niet toestaan.
  Het zegt m.i. trouwens ook iets over de verharding van de samenleving. Al met al ongelofelijk schandalig dat een (beroeps!)schipper zoiets doet!

Berichtensectie gesloten.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X