Baraka GP

Bizarre diskwalificatie winnaar Antwerp Race rechtgezet

Hoger Beroep zet amateuristische fouten in Antwerp Race 2021 recht. De commissie Hoger Beroep van het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond moest eraan te pas komen om de rechtmatige winnaar van de Line Honours in de Antwerp Race, die overwinning ook toe te kennen. 

Naar de loods

De Antwerp Race is een wedstrijd die elk najaar gezeild wordt op de Westerschelde. Elk jaar aan het einde van het seizoen brachten zeilers uit Antwerpen hun zeiljachten, die in de zomer aan de Noordzeekust in Breskens lagen, terug naar de Belgische stad voor de winterstalling. Vaak kozen ze een weekend in oktober en zeilden met een grote groep schepen de zeearm op. Het was in 1988 dat Frans Lemmens bedacht om er een officiële wedstrijd van te maken. De race werd een succes en tegenwoordig starten er jaarlijks meer dan honderd boten. De schepen die in Antwerpen de winterstalling in gaan vormen nog maar een klein deel van de armada die jaarlijks de Schelde optrekt.
Honderd schepenDe vloot is opgedeeld in tien klassen zodat er voor elke deelnemer een kans is op een prijsje. De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de allersnelste deelnemer, het schip dat als eerste over de finishlijn in Antwerpen gaat. De race trekt vaak meerdere Maxi’s, vaak voormalige Volvo Ocean Race-boten zoals de VOR65 Team Brunel en de VO70 Sanya. Ook de VO60 Boudragon is een vaste deelnemer, vooral omdat het schip gevaren wordt vanuit Breskens en dus voor de deur kan starten.

Maxi’s

In de race van afgelopen najaar startten er twee maxi’s: de Ker40 Baraka GP en de Volvo 60 Boudragon. Een ongelijke strijd zou je zeggen want als een drieveertigvoeter het moet opnemen tegen een zestigvoeter, dan wint de laatste natuurlijk. Toch was dat niet het geval, of eigenlijk wel, of eigenlijk uiteindelijk toch niet.Wat gebeurde er? Na een heerlijke zeildag met zon en een vriendelijk briesje kwam Barakka GP om twee voor vijf (16:58) als eerste over de lijn in Antwerpen. Pas om tien over vijf (17:10), bijna een kwartier later finishte ook de Boudragon. Maar schipper Bouscholte voerde een protestvlag en meldde zich na de wedstrijd met een ingevuld formulier bij het protestcomité. In de wedstrijdbepalingen werd gesproken over een sleepboot op de route die aan stuurboord moest worden gerond. Baraka GP was de sleepboot echter aan bakboord gepasseerd en zo een mooi afsnijdertje gemaakt. Naar eigen zeggen heeft de Boudragon-crew protest aangeroepen op marifoonkanaal 72 en de rode vlag gezet.

Juiste baan

In de wedstrijdbepalingen staat inderdaad in een apart artikel (10.1) hoe de sleepboot gerond moet worden. Maar eerder in de bepalingen staat dat de maxi’s een eigen baan varen. Deze schepen die meer dan vier meter diep kunnen steken houden als enige het diepe water van de hoofdvaargeul aan. En de sleepboot is geen onderdeel van deze baan. Hier gingen een aantal zaken goed fout. Allereerst hebben we het team van Boudragon dat de twee verschillende wedstrijdbanen door elkaar haalt en als maxi de jachten-route kiest. Het feit dat Baraka GP dit merkteken voor de andere klasse niet rondt, zou ze wakker moeten schudden en de fout doen beseffen. Maar in plaats daarvan wordt er protest aangetekend. En protest dat ook wordt doorgezet. Vervolgens wordt dit bizarre protest ook nog behandeld en toegekend door het protestcomité. Helaas was er geen zeiler van Baraka GP naar de protestkamer gekomen om de dames en heren op deze dwaling te kunnen wijzen. En zo gingen de Line Honours naar de Boudragon en niet naar Baraka GP.


Toch gewonnen

Pas toen Baraka GP-schipper de Graaf naar de commissie Hoger Beroep van het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond stapte, werd de fout erkend. Het Verbond verklaarde het protest ongegrond, er was immers geen regel van toepassing waarop het protest gebaseerd kon zijn. Inmiddels staat Baraka GP in de uitslagen als winaar op Line Honours van de Antwerp Race 2021.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X