Bodyboarden is de minst moeilijke vorm van surfen, je ligt op je kleine bodyboard en surft als snel mee met de golven op het strand. Leuk en bovendien erg verslavend.
Surfing-surfing, windsurfing! Een songtekst die de meeste van ons moeiteloos meezingen stamt alweer uit 1978. Everybody has fun-fun-fun. In deze miniserie kijken we naar alle verschillende vormen van de surfsport. We beginnen bij de meest makkelijke manier van surfen en maken het steeds moeilijker. Kun je straks ook kite-foilen? Eerst maar eens de techniek van het bodyboarden.
Beginnen
De snelst te leren vorm van surfen is bodyboarden. Bij het bodyboarden surf je met een klein board mee op de kleinere golven van een ondiepe branding. Om te sturen gebruik je je gewicht. Duwt de golf je niet meer vooruit, dan sta je op en loop je weer richting zee voor een mooie nieuwe golf.
Bodyboarden is een kwestie van proberen en langzaam opbouwen. Eerst neem je de kleine golven dicht bij het strand. Lukt het allemaal lekker, dan kun je wat grotere golven proberen. De grootste uitdaging is om op de golf te komen. Golven gaan best hard, gemiddeld zo’n twintig kilometer per uur.
Het bodyboard
Een bodyboard heeft een platte voorkant, ook wel de neus genoemd. Het andere uiteinde is de staart. Deze is vaak in de vorm van een halve maan, met twee puntjes. De zijkanten van het board worden de rails genoemd. Zijn de rails recht, dan ga je sneller, zijn de rails meer rond gevormd, dan kun je makkelijker sturen.
Het is belangrijk om de juiste maat bodyboard te hebben. Het ideale bodyboard komt ongeveer tot je navel. Bovendien moet je het onder je arm kunnen houden. Is het board te klein, dan zul je zinken. Een te groot board is lastig om lekker mee te surfen.
Aan het board zit vaak ook een gladde lijn met klittenband, de leashlijn. Deze zorgt ervoor dat het board bij je in de buurt blijft als je omver gegooid wordt door een golf. Doe de band om he bovenarm.
Flippers
Een wat meer geoefende bodyboarder kan ook flippers gebruiken. Deze speciale bodyboard-flippers zijn veel kleiner dan de standaard duik-flippers. Met de flippers kun naar dieper water flipperen, normaal doe je dat peddelend met je armen maar dat is best vermoeiend. Met de flippers kun je ook snel extra snelheid maken als je een golf wilt pakken door even kort en hard te flipperen met je benen.
De duck-dive
Tenslotte kunnen flippers ook helpen bij de duck-dive. Als je onderweg bent, tegen de branding in, om naar de plek te gaan waar de golven precies goed zijn om op te starten, kom je natuurlijk elke tien seconden een andere golf tegen. Vaak is dat een omgeslagen brandinggolf met veel wit schuim. Deze golven hebben veel kracht en als je het niet goed aanpakt, word je zo weer meegesleurd naar het strand. Een oplossing is om onder de brandinggolf door te duiken, de duck-dive. Dit doe je door de punt van je board naar beneden te duwen door je armen te strekken en je lichaam naar voren de brengen. Met je knie duw je ook de achterkant van het board naar beneden. Met je flippers hou je voorwaartse snelheid. Is de golf over je heen geraasd, dan trek je het board naar je toe en duwt het wat naar voren. Omdat het board wil drijven ga je snel weer omhoog. Zet de beweging ongeveer twee meter voordat je golf komt in. Natuurlijk gaat dit niet meteen goed maar we zijn nu ook al bij een gevorderd gedeelte van het bodyboarden in dieper water.
Klaar voor de trucjes?
Lukt het bodyboarden, dan is het tijd om wat trucs uit de hoge hoed te toveren. Op de kleine golven ga je meestal rechtuit naar het strand. Zoek je de wat steilere golven op, dan ontwikkel je vaak meer snelheid dan die van de golf. Om op je wave te blijven ga je niet recht naar het strand maar schuin, je zoekt de golf weer op door terug naar zee te sturen. Dit geeft de mogelijkheid om leuke dingen te doen zoals de rol of een draai van 360 graden. Vergeet niet om regelmatig even flink te joelen als het hard gaat!
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin.