Informatie voor de watersporter

Boot Düsseldorf 2014 lijkt definitieve winnaar op de internationale vechtmarkt van watersportbeurzen

bootdusseldorfZoetermeer – Gisteren hield het Haagse Fairwise, de Benelux-vertegenwoordiger van Boot Düsseldorf haar jaarlijkse persconferentie in het ‘paradijsje’ voor wildwatersporten en ‘flow riders’, het unieke Dutch Water Dreams in Zoetermeer. “Om jong te blijven…” Want het vergrijzen van de markt is een probleem. En te benadrukken dat één van ‘s werelds grootste boat shows niet alleen boten toont, maar een ‘360 graden benadering’ heeft van álle watersporten. Dat deed Goetz-Ulf Jungmichel, projectleider van boot Düsseldorf dan ook met verve. Terwijl hij toch net vers geland was vanuit Miami, waar hij exposanten had geworven op de Fort Lauderdale International Boat Show.

Bovenal werd duidelijk, dat veel tentoonstellingsbudgetten van Europese werven (en daarbuiten) naar Boot Düsseldorf vloeien. Op de vechtmarkt van watersporbeurzen lijkt de afstand tussen de Duitse beurs en de concurrentie steeds groter te worden. De Duitsers schaken op verschillende continenten en doen zaken met de internationale werven zelf, in plaats van met hun lokale vertegenwoordigers.

Gelukkig is er toch nog wel iets om over na te denken. In Duitsland zetten jaarlijks 7000 mensen een punt achter hun bootbezit en komen er 2000 bij. Dat is een jaarlijks verlies van 5000 watersportzielen. Dit leidt niet tot een accute crisis in de sector, maar zal op langere termijn wel z’n konsekwenties hebben. Tenzij een actief beleid de ontwikkeling zou kunnen keren. Vandaar al die energie ‘de jeugd met welke sport dan ook in het water te krijgen’. Voor de rest doet de Duitse watersportsector het beter dan in menig ander Europees land. Jürgen Tracht, baas van het ‘Bundesverband Wassersportwirtschaft e.V.’ was ook hoogstpersoonlijk aanwezig en met name te spreken over oprekking van de vaarbewijsgrens bij onze oosterburen van 5 pK naar 15 pK. Dit heeft ‘de markt vleugels gegeven’ en in de eerste zes maanden van 2013 geleid tot een verdrievoudiging van de omzet in dat segment. En nieuwe instappers. Voor het komende jaar rekent de totale branche in Duitsland zelfs op een omzetstijging van 3 %!

Ondanks de moeilijke situatie op internationale jachtbouw- en watersportmarkt kijkt de beursorganisatie ‘Messe Düsseldorf’ dus vol optimisme uit naar boot 2014. De reserveringen van de exposerende bedrijven laten een prima bezetting zien van de 213.000 m² tentoonstellingsoppervlak. 1650 exposanten uit meer dan 60 landen zullen van 18 tot en met 26 januari tijdens de belangrijkste beurs voor hun branche schepenprimeurs, nieuwe watersportuitrustingen en nautische dienstverlening presenteren

Niveau van vorig jaar behouden.
“Met dit resultaat sluiten we in ieder geval aan op het goede niveau van vorig jaar en daarmee bevestigen we onze positie op de markt van de internationale beurzen. Of onze verwachting uitkomt dat er een lichte groei te constateren zal zijn, zal in de komende maanden blijken. Het staat echter vast dat de branche haar tentoonstellingsbudgetten vooral inzet in Düsseldorf teneinde van de internationale en koopkrachtige cliënten te profiteren, en deze doelgroep ziet Düsseldorf als de centrale marktplaats van Europa,” aldus Goetz-Ulf Jungmichel, projectleider van boot Düsseldorf tijdens de voorpresentatie van de komende beurs.
“We rekenen op een kwalitatief hoogwaardig evenement, dat met name in het segment boten en jachten werkelijk álles toont wat een veeleisend publiek mag verwachten. Onder de exposanten zijn overigens talloze deelnemers die ieder jaar terugkomen.”

Ieder jaar ziet boot Düsseldorf zo’n 50.000 buitenlandse bezoekers komen. Daarnaast is er het potentieel uit de Duitse markt, dat vergeleken met de rest van Europa robuust mag heten. Positieve algemene economische cijfers, economische groei en een lage werkloosheid vormen daarbij een stevig fundament voor het doen van zaken.

Internationale veelheid aan merken
In de beurshallen van boot 2014 wacht de bezoekers uit binnen- en buitenland in vrijwel alle segmenten een enorme verscheidenheid aan internationale merken. Meer dan 650 exposanten komen uit het buitenland en zij nemen bijna de helft van het vloeroppervlak in beslag. De lijst van landen loopt van Australië tot Zweden. De grootste buitenlandse inzender is Nederland met 135 jachtbouwers, leveranciers van uitrusting en toebehoren en nautische dienstverleners, gevolgd door Italië, Frankrijk, Polen en Groot-Brittannië.

Naast de individuele exposanten worden er ook landeninzendingen verwacht van vooraanstaande jachtbouwlanden als Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Nederland.

Motorboten en zeiljachten: een unieke presentatie onder één dak
Elf van de in totaal zeventien beurshallen zijn gewijd aan boten en jachten die voortbewogen worden door zeilen, motoren of zelfs spierkracht. 440 werven, handelaren en importeurs presenteren een uniek overdekt aanbod van scheepstypes, variërend van kano’s en jolletjes tot luxe jachten en drijvende antiquiteiten.

De zeilbootshow vormt een vlekkeloze presentatie in de hallen 16 en 17, met 150 internationale werven, handelaren en importeurs. Oyster uit Engeland brengt straks in januari het grootste schip in, een 80-voets zeiljacht.

Het segment van de multihulls heeft met 20 exposanten die catamarans en trimarans in alle formaten presenteren definitief een plaats veroverd in hal 15. Daaronder grote namen, zoals Catana, CNB Lagoon en Fountaine Pajot. Een Cat-Lounge, inclusief catering, staat ter beschikking van zowel exposanten als bezoekers om zaken te doen of informatie uit te wisselen. Het Multihull Forum biedt met het programma ‘Zeilen met Catamaran en Trimaran’ met dagelijks uitgebreide lezingen door professionals een keur aan informatie.

Logo_boot_cmyk_LA10De 250 exposanten in de hallen 4, 5, 9, 10 en 15 geven een representatief overzicht van de gemotoriseerde bootsport. De Amerikaanse Brunswick Group heeft een 1600m² grote showstand ingericht in hal 9 en presenteert hier een overzicht van de bekende Amerikaanse merken zoals Sea Ray, Bayliner en Quicksilver. In Hal 5 zijn de ‘big five’ van de motorbootbouwers te vinden met hun nieuwste modellen: Bavaria, Bénéteau, Jeanneau, Galeon en Nimbus. De staaljachtbouwers – een Nederlandse specialiteit – presenteren zich gezamenlijk in Hal 15 onder de titel ‘Port 15’.

Het luxe segment heeft de wind mee
Met meer dan 40 grote en luxueuze motorjachten met bijbehorende bijboten en tenders uit de top van de markt is het aanbod in hal 6 weer licht gestegen. Of het nu gaat om Azimut, Ferretti, Princess of Riva: in de wereld van de luxejachten mikt men op Düsseldorf! De circa 30 grootste jachten op boot 2014 komen over het water naar de beurs en worden vervolgens door de botenlift ‘Big Willy’ aan land gezet.

Sunseeker en Princess verschijnen bij de zeer grote jachten met een breed modellenpalet. Alpha Marine komt met de merken Performance, Marquis Yachts en Carver in hal 6. Jeanneau presenteert de elegante Prestigelijn. Dominator uit Italië, vorig jaar nog slechts vertegenwoordigd met een beeldpresentatie, is voornemens om nu weer met een echt schip naar Düsseldorf te komen: de Dominator 640.
Bij de toppers in het programma maken de Britten de dienst uit: Princess en Sunseeker zetten de toon met twee motorjachten in de 30 meter klasse. Van der Valk uit Nederland komt met het 26 meter lange stalen jacht Continental III.

Voor de op het hogere marktsegment georiënteerde kopers staat in hal 6 wederom de Blue Motion Lounge tot hun beschikking. Deze biedt gastronomische catering, comfortabele ruimtes voor gesprekken en onderhandelingen met cliënten en er kan in exclusieve boetieks gewinkeld worden.

Ook de Düsseldorfer Superyacht Show in hal 7a is uitstekend bezet. Een 70-tal exposanten geeft hier blijk van hun prestaties bij de realisatie van exclusieve jachtbouwprojecten. Bij de stands worden modellen en ontwerpen getoond en is informatie beschikbaar over brancherelevante vormen van dienstverlening.

Nieuw: Refit Center
De markt van toebehoren en accessoires op boot 2014 profiteert duidelijk van de trend om te investeren in het waardebehoud van schepen . Zo’n 350 exposanten tonen in de hallen 11 en 12 alles wat nodig en mogelijk is om boten te renoveren of comfortabeler uit te rusten: scheepselektronica, motoren, toebehoren. Functionele kleding en jachthavenuitrusting maken dit aanbod compleet.

Nieuw is het Refit-Center in Hal 11. Bij dit beursonderdeel kunnen de bezoekers zich laten informeren over, en oriënteren op het thema ‘waardebehoud en – vermeerdering van uw boot’. “Doe-het-zelven is daarbij niet altijd aan te bevelen. Wat men zelf kan doen en wat uitbesteed kan of moet worden aan de vakman staat als vraag in het Refit Center centraal,” zo legde Goetz-Ulf Jungmichel uit.

Trendsporten, duiken en nog meer
In de hallen 1 tot 3 en ook de hallen 13 en 14 vormen de trendsporten, het duiken, paddling en toerisme op, bij en aan het water de centrale thema’s.

Ook al kan Egypte haar positie als trendsetter op de duiksportmarkt ook dit keer door omstandigheden niet waarmaken, toch loopt ’s werelds grootste consumentenbeurs voor de duiksport met circa 350 exposanten in hal 3 ook dit jaar weer goed. Bij de standreserveringen is het aantal directe productleveranciers toegenomen. De verhuur van standoppervlakte aan toeristische reisorganisaties en -aanbieders is gelijk aan die van vorig jaar. De Filippijnen, de Maledieven, Indonesië, Italië en Turkije presenteren zich met grote gemeenschappelijke stands nadrukkelijk als reisbestemming voor duikers.
Ondanks de labiele politieke situatie in Egypte, is dit land toch met een tiental deelnemers op boot 2014 vertegenwoordigd.
Met PADI, SSI, de IAC- International Aquatic Club en VDST- Verband Deutscher Sporttaucher zijn alle grote opleidingsorganisaties ter plekke aanwezig.

In de naastgelegen hal 4 heeft de ‘Water Pixel World’, het complete segment op het gebied van film en fotografie een goed onderdak gevonden. Niet alleen duikers, ook watersporters van diverse pluimage en actieve amateurfotografen komen aan hun trekken met het totale aanbod in deze hal. Een 25-tal exposanten en merken zullen op boot 2014 hun beeldvervaardigers en noviteiten op het gebied van foto en film presenteren. Daaronder zijn Minox, Gopro, Rollei, Sealux en Underwater Kinetics.

In de hallen 1 en 2 tonen 70 exposanten van handel en industrie de noviteiten van het seizoen 2014, op het gebied van trendy sporten zoals wakeboarden, ‘suppen’ (stand-up-paddling) kiten en surfen. Hier kunnen de liefhebbers de uitrusting voor hun sport ter plaatse aanschaffen.

Wie op zoek is naar een vakantiebestemming, gaat naar de nautische reismarkt in de hallen 13 en 14, of het nu gaat om Turkije, Kroatië, de Balearen of de binnenwateren in het oosten van Duitsland.

Wie een geschikt reisdoel zoekt voor komende zomer, een boot wil huren of een vaaropleiding wil volgen, vindt onder de bijna 300 internationale charterbedrijven, reisorganisaties, toeristische bedrijven en verenigingen, gegarandeerd de juiste aanbieder.

Het aanbod voor de kanovaarder is gegroeid. De twee jaar gelden ingerichte belevingswereld ‘World of Paddling’ met haar kanotestbaan, spreekt duidelijk aan en trekt ook nieuwe exposanten aan, met name op het gebied van kanozwerftochten. 15 fabrikanten en handelaren presenteren op boot 2014 alles wat peddelaars voor hun sport nodig hebben.

360º watersport beleven verder uitgebreid
Er wordt hard gewerkt aan het grote watersportevenement boot Düsseldorf, waar ook nu weer het motto ‘360º watersport beleven’ de toon zet. Het aanbod aan belevings- en themawerelden wordt in 2014 met twee nieuwe onderdelen uitgebreid. Na de geslaagde projecten zoals Beach World, Tauchsport Center, de World of Paddling en de herstart van het Sportfisher Center gaan straks in januari het Refit Center en de boot-Segelschule open.

De zeilschool biedt op een ‘indoor-pool’ midden in hal 14 de mogelijkheid om in optimisten en jolletjes onder deskundige begeleiding te genieten van het zeilen. Windmachines zorgen daarbij voor het benodigde briesje. De doelgroep voor deze activiteit bestaat voornamelijk uit kinderen en jonge beginnende zeilers.

“Voor de zeilsport hadden we tot nu toe nog geen mogelijkheid voor de bezoekers om actief te zijn, terwijl deze sport op boot Düsseldorf toch centraal staat. Het is nu tijd om daar verandering in te brengen. De nieuwe themawereld biedt de gelegenheid om de vele exposerende zeilscholen, clubs en verenigingen bij elkaar te brengen en zo gezamenlijk actief bezoekers te werven voor deze zo aantrekkelijke tak van de watersport,” aldus projectleider Jungmichel.

Tijdens boot 2014 hebben de bezoekers de mogelijkheid om bij in totaal 18 thema- en belevingswerelden informatie te vergaren en vrijwel ieder sport van dichtbij mee te maken en uit te proberen: wakeboarden, skimboarden, suppen, zeilen, duiken, kanovaren en sportvissen.

‘360º watersport beleven’ is het geslaagde antwoord op de toekomstige opgave van de watersportsector: de demografische ontwikkeling de baas worden en met name jonge mensen en gezinnen voor de watersport winnen.

Boot Düsseldorf 2014 is van 18 tot en met 26 januari, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur geopend. Toegangskaarten kunnen verkregen worden via de site. De eTickets kunnen na aankoop direct worden geprint en worden gebruikt voor gratis reizen naar en van de beurs met openbaar vervoer van de regionale VRR- Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (prijsklasse D,regio Zuid, treinen zonder toeslag). (Nauticlink, www.boot.de)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht