Informatie voor de watersporter

Boot gezonken na aanval door orka’s voor de kust van Cádiz

Een halve mijl voor Barbate in de provincie Cádiz is een boot aangevallen door orka’s. Vier bemanningsleden zijn gered. De boot kon niet meer rechtgetrokken worden, omdat deze al helemaal vol zat met water. Uiteindelijk is de boot op driehonderd meter afstand van de kust gezonken.

Er werd een waarschuwing uitgestuurd rond twaalf uur middernacht afgelopen vrijdag. De bemanningsleden van de Alborán Champagne lieten op dat moment weten dat het roer van het schip gebroken was en dat er ook problemen waren met een waterloop als gevolg van de impact van orka’s. Dit alles laten bronnen van de Maritieme hulpdiensten weten. Bekijk HIER de video’s van de orka-aanval.

De hulpdiensten spoeden zich met de Salvamar Enif en de Helimer 222 naar de plaats van de aanval. Daarmee konden uiteindelijk de vier bemanningsleden van de boot worden gered. Deze hadden hun reddingsvesten al aan. De boot kon helaas niet meer rechtgetrokken worden vanwege de grote hoeveelheid water die op dat moment al in de boot was. Uiteindelijk is de boot achtergelaten om rond te drijven met een speciaal licht als waarschuwing voor andere boten tot de boot volledig gezonken was.

Uren eerder werd een andere boot ook al aangevallen door walvisachtigen. Op die boot waren zeven bemanningsleden aanwezig die direct hun reddingsvesten aandeden en de GPS uitschakelen evenals andere elektronische apparaten. Dit is een officiële aanbeveling van de Maritieme Reddingsdienst. Deze bemanningsleden zijn ook gered. “In het begin dachten we dat het dolfijnen waren die aan het spelen waren. Het waren er twee of drie”, aldus Vital Mayer, de eigenaar van de boot. Toen ze het roer aanvielen, werden we ons bewust van het gevaar. “We realiseerden ons dat het orka´s waren. Dat was schrikken”.

Het is niet ongewoon dat er orka’s voorkomen aan de Andalusische kust. Dit gebeurt voornamelijk aan het begin van het jaar, gelijktijdig met het visseizoen voor tonijn. Er komen ook wel vaker interacties tussen de orka’s en de boten voor. De Maritieme hulpdiensten raden aan om de dieren niet aan te moedigen en niet overboord te kijken om vallen te voorkomen. Daarnaast wordt het aangeraden om de motor direct af te zetten, stilte in acht te nemen en contact op te nemen met de Maritieme verkeersleiding om locatie en situatie door te geven.

Voor meer informatie: Spanjevandaag.com

Foto: Nauticlink

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht