Bootverhuurders Tubber en Euroboatcharter constateren grote groei in populariteit catamarans en huren van catamarans

PERSBERICHT
Groningen – Vergeleken met vorig jaar is er een enorme groei in de verhuur van catamarans geconstateerd. Ten opzichte van 2016 zijn er bij Tubbber en dochter label Euroboatcharter maar liefst 54% meer catamarans verhuurt! Hoe komt het dat er zo’n enorme groei in populariteit is in dit soort zeiljachten? Om te achterhalen of er in de gehele jacht branche dezelfde tendens merkbaar is, is er met Bavaria Yachtbau in Duitsland contact opgenomen.

De Nautitech 40 Open van Bavaria
Er waren drie vragen opgesteld om te weten te komen wat de producent merkt omtrent dit vraagstuk. Zijn er meer orders geconstateerd? Zo ja, hoe komt dat? Waarom opeens nu? Zijn er nieuwe ontwerpen, radicale aanpassingen o.i.d.? Is deze groei in populariteit tijdelijk, of worden catamarans echt herontdekt door de watersporters?
Bavaria Yachtbau
Marcus Schlichting, marketing manager bij Bavaria Yachtbau, zegt dat er bij hen sinds 2014 een enorme groei in het aantal orders is waargenomen. Op dit moment worden er vijf keer meer(!) catamarans per jaar geproduceerd vergeleken met 2014. Bavaria Yachtbau wil meer catamarans bouwen, echter heeft de scheepswerf in Rochefort haar maximum bereikt op dit moment. Bavaria Yachtbau ziet vooral dat er een groei in popular
iteit is onder de charter bedrijven, die willen boten met meer ruimte aanbieden.
Verder wordt het steeds populairder onder de zeilers om een langere tijd op de boot door te brengen met meer mensen. Catamarans verlenen de ruimte en privacy hiervoor. Dus de groei in populariteit wordt niet als tijdelijk gezien. Bavaria Yachtbau is op dit moment druk bezig om haar productiecapaciteit te vergroten en met nieuwe ontwerpen te komen.
Voordelen
Catamaran varen brengt meerdere voordelen met zich mee. Hieronder zijn er verschillende pluspunten opgesomd.
1. Stabiliteit: Catamarans staan er om bekend veel stabieler te zijn dan de ‘monohull’ zeiljachten. Er is een aanzienlijke vermindering in het stampen op de golven tijdens het varen en bij het voor anker liggen. Catamaran vaarders kunnen slapen, eten en recreëren met veel meer comfort dan een monohuller.
2. Comfort: De hoofdcabine en bimini, waar de meeste tijd wordt doorgebracht, bevinden zich veel hoger boven het water dan wanneer men zich op een monohull begeeft. Dit betekent dat catamaran zeilers kunnen genieten van meer ruimte en de omgeving natuurlijk. Er is veel meer licht en navigeren gaat een stuk makkelijker.
3. Snelheid: Catamarans hebben geen grote zware kiel die hen rechtop houdt tijdens het zeilen. Dit betekent dat er veel minder weerstand is en catamarans over het algemeen sneller door het water bewegen dan de monohull zeiljachten. Geen grote kiel staat ook gelijk aan een aanzienlijk mindere diepgang. Makkelijk op de mooiste plekjes komen is dan ook echt weggelegd voor catamaran cruisers.
Met name in het middellandse zeegebied is het gebruik van catamarans erg populair. Het is een bekend beeld om in de verschillende mooie baaien meerdere van dit soort zeiljachten voor anker te zien liggen. Bijna alle chartermaatschappijen in landen zoals Kroatië, Griekenland en Spanje bieden dan ook catamarans aan. Tubbber is samen met Euroboatcharter marktleider op het gebied van realtime jachtverhuur in de Benelux, waar je genoeg catamarans in alle soorten en maten kan vinden! Op dit moment heeft de Tubbber database ruim boven de 8.000 real-time boten, verder is er toegang tot ruim boven de 12.000 beschikbare boten! Met een community van 50.000 personen en een maandelijks bereik van 120.000 watersporters plaatst Tubbber zichzelf als gevestigde ondernemer.
Catamarans in Nederland
In Nederland zijn deze zeiljachten niet zo populair als in het buitenland. Hoe komt dat toch? Er is contact gelegd met verschillende jachthavens in Nederland hun visie rondom dit onderwerp te achterhalen.
Volgens hen is het nadeel met catamarans in Nederland dat de vaarwateren veel te klein/smal zijn en door de breedte ze duurder zijn qua liggeld. Verder zeilen catamarans minder goed, vooral aan de wind. Daardoor –ook weer met het oog op de nauwe Nederlandse vaarwateren- kun je er minder goed mee uit de voeten. In Nederland prefereren we monohulls ook puur omdat we hier meer van de klassiek gelijnde schepen houden, een catamaran wordt snel gezien als een stuk plastic. Echter, dit komt vooral doordat we gewoonweg onbekend zijn met dit soort zeiljachten, onbekend maakt onbemind.
De voordelen van catamarans zijn vooral te merken met mooi weer. Zoals eerder genoemd is het voor anker liggen met een catamaran erg comfortabel. Toch wordt verwacht dat de populariteit in catamarans zal gaan stijgen de komende jaren in Nederland. De zeilers markt vergrijsd en catamarans zijn een perfect alternatief voor oudere zeilers; deze stappen vaak over naar motorboten maar kunnen nu blijven zeilen.
Meer informatie www.tubber.com en euroboatcharter.com

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X