Bootzeil ondernemer Michiel Stokman start 'hoogwaardig vakmanschap academie' voor hoogopgeleiden

PERSBERICHT
bootzeilacademieHaarlem – De maakindustie zit zonder personeel. Genoeg werkzoekenden, maar zeilmaker Bootzeil start uit wanhoop academie voor hoogwaardig vakmanschap
Een bedrijfsacademie voor afgestudeerden die met hoofd, hart en handen willen werken. Innovatieve high tech zeilmaker Bootzeil start einde zomer een academie voor vakmanschap. Terwijl het authentieke ambacht ‘hipper’ is dan ooit, is het als scholingsmogelijkheid aan het verdwijnen in Nederland. Opleidingen voor hoogwaardig, creatief vakmanschap lijken wel helemaal afwezig.
De toekomst vraagt echter om ‘De toekomstige vakman is een creative bright mind met twee rechter handen’. Bootzeil Academie oprichter Michiel Stokman zegt hierover: ‘Iemand die op het niveau van een consultant een oplossing biedt dat niet op papier komt, maar dat direct echt gemaakt wordt, daar is behoefte aan.’
Levende 3d printer
De opkomst van de ‘makersworld’ is het gebied waar de nieuwe banen ontstaan. De twee rechter handen zijn hier even belangrijk als de ‘creative bright mind’. ‘Hiervoor bestaat geen opleiding, terijl deze volgens ons zeer noodzakelijk is’ Stelt Stokman.
‘De toekomstige vakman is een creative bright mind met twee rechter handen’.
Bootzeil maakt een ‘Lego-achtig’ dekzeil direct bij een klant op maat. Managers werken zijn er niet, en de productontwerpers zijn ook de installateurs die bij de klant komen. De intelligente vakman met twee rechterhanden is ook technisch ontwerper, uitvoerder en consultant. Hij/zij is geen schakel in de productieketen, maar een levende 3d printer; hij/zij levert het product maatgemaakt en direct klaar. Dit geldt voor de dekzeilen van Bootzeil, maar de trend is wereldwijd; auto’s, boomhutten, kleding, huizen, alles kan steeds vaker direct op maat gemaakt worden.
Zal een arts zelf nog diagnoses maken als een computer dat beter kan?
De noodzaak van een nieuw ambacht
Lodewijk Asscher zegt terecht dat veel onder- en middenkader beroepen zullen verdwijnen. Amazon gebruikt robots in plaats van magazijnmedewerkers. Zal een arts zelf nog diagnoses maken als een computer dat beter kan? En de docent; geeft die nog colleges in een collegezaal als online veel betere docenten de show stelen? De drone is de nieuwe postbode; bestaande banen verdwijnen, maar wat komt er voor in de plaats? Technologie gaat nu in echte, fysieke producten zitten. Dit toont de richting waaruit de nieuwe banen ontstaan. De arbeidsstructuur verschuift van verticaal naar horizontaal. Dat wil zeggen: er is geen hierarchische structuur meer nodig om te produceren. Juist ook de beroepen waarbij het werk met- en achter de computer plaatsvind verdwijnen. Waarom eerst achter de computer zitten als je het ook direct kunt maken?
Waarom start een zeilmaker een HBO academie?
‘Die vraag is ons vele malen gesteld’ zegt Michiel Stokman, directeur Bootzeil International. ‘Sommigen verklaren ons voor gek, maar het vak van zeilmaker verandert heel snel. Het is één van de meest traditionele beroepsgroepen ter wereld, wij benaderen deze oeroude markt op onze eigen manieren. “Tussen de traditionele zeilmakerij en Bootzeil zit een innovatie kloof van 200 jaar, daarom dus een Academie” aldus Stokman.
Bedrijfsacademie
De bedrijfsacademie is 35% theorie en 65% praktijk en duurt 6 maanden. Het praktijkdeel is betaalde arbeid. Na vier maanden opleiding krijgen de beste de titel ‘certified Bootzeil professional”. In het eerste jaar starten maximaal 9 (internationale) studenten. Studenten dienen te beschikken over een afgeronde HBO opleiding, of vergelijkbaar.
Meer informatie www.bootzeil.nl