Informatie voor de watersporter

Botenwacht registreert opmerkelijk veel pechmeldingen ten gevolge van verouderde benzine

PERSBERICHT
Ravenstein – Tijdens het Hemelvaartweekend kreeg Botenwacht Nederland, 112 pechmeldingen in het land te verwerken. Tijdens het Pinksterweekend waren dat er 93. Hierbij werd de tendens van de afgelopen jaren voortgezet dat de meeste meldingen plaatsvonden in de regio’s Zuid Holland en Amsterdam.
Een groot percentage watersporters start in deze tijd voor het eerst sinds de winter de motor weer, en dat zagen we terug in het aantal pechmeldingen. Opvallend is het aantal storingen, dat veroorzaakt bleek door een vervuilde carburateur. Nog altijd gebruiken mensen oude benzine en conserveren de carburateur gedurende de winterstalling niet op de juiste wijze. Een stukje onderhoud wat er duidelijk nog ingeslepen moet worden. Zeker met de samenstelling van de hedendaagse benzine, met een percentage ethanol, is het gebruik van oude benzine vragen om problemen.
Feitelijk is de huidige benzine niet veel langer houdbaar dan zes weken. Net als bij biodiesel ligt ook hier nieuwe regelgeving aan ten grondslag. Oliemaatschappijen moet meer duurzaam geproduceerde brandstof gebruiken en dit heeft oa als gevolg dat er tegenwoordig een percentage bio-ethanol in benzine zit. Ethanol heeft als negatief kenmerk dat dit meer water aan zich bindt en water in de brandstof is nooit goed. Daarnaast heeft de hedendaagse benzine sneller de neiging tot vergommen.
Blijft er benzine in de carburateur zitten, dan verkleven door de optredende vergomming de kleine onderdeeltjes zoals vlotternaald en sproeiers of deze raken verstopt. Het proces van verouderen en vergommen begint bij benzine zeer snel. Een boot die enkele weken niet wordt gebruikt heeft dan ook al een vergrote kans op een vervuilde carburateur. Bedenk dan wat een periode van maanden gedurende de winter dan teweeg kan brengen. Een carburateur laten schoonmaken is een secuur en vaak dure aangelegenheid. De carburateur moet worden gedemonteerd en helemaal uit elkaar worden gehaald. Alle kleine onderdeeltjes moeten zorgvuldig worden schoongemaakt. Daarna moet alles weer in elkaar worden gezet en de carburateur weer aan de motor worden geplaatst.
Additieven zijn middelen die men aan de brandstof toevoegt. Deze hebben een reinigende en verzorgende werking op het brandstofsysteem. Een goed additief is bijvoorbeeld het benzine additief Fuel Treatment van Bardahl. Naast het gebruik van additieven is het aan te raden om na elk vaart de carburateur “leeg te draaien” Draai de brandstoftoevoer dicht en wacht tot de motor uiteindelijk zelf afslaat. De carburateur is nu leeg. Vergommende brandstof krijgt zo geen kans.
Meer informatie www.botenwacht.nl en Fuel Treatment van Bardahl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht