Botterdagen Elburg 2017 van 7 tot en met zaterdag 9 september trekt 50 botters in bedrijvenwedstrijd

ELBURG – Van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 september staat Elburg in het teken van de Botterdagen en Open Monumentendag. Dit jaar is het thema: Boeren, Burgers en Buitenlui. Het driedaagse evenement heeft een divers programma voor jong en oud. Waaronder de vlootschouw op donderdagavond, de bedrijvenwedstrijd op vrijdag en markten, optredens, exposities, rondleidingen en vaartochten op de zaterdag.

foto’s Colin Pelleboer

Traditiegetrouw begint het evenement donderdag 7 september om 19.15 uur met de vlootschouw in de haven. Bezoekers worden vanaf 18.30 uur welkom gezongen door de Meulezangers. Daarna volgt een prachtig schouwspel van zo’n vijftig botters uit diverse vissersplaatsen uit het land. De muziekkorpsen Concordia, Excelsior en TOG sluiten af met een miniconcert op de botters.
Bedrijvenwedstrijd
De vrijdag staat in het teken van de Elburger Bedrijvenwedstrijd. Deze is met ruim 50 deelnemende botters vol. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de toeschouwer levert dit prachtige beelden op. Vanaf de dijk tussen Elburg en Harderwijk heeft u prachtig zicht op de tientallen botters. De dames van de Kruushoek verwelkomen de deelnemers vanaf 15.30 uur met een optreden in de haven. ’s Avonds treedt zeemanskoor Kop van ’t Ende vanaf 20.00 uur op in de haven. Daarna zijn er live-optredens in de diverse horecagelegenheden en zal de feesttent in de haven gratis toegankelijk zijn.
Taxateur
In Museum Elburg (Jufferenstraat 6-8) kunnen bezoekers op vrijdag hun antieke spullen voor 1,25 euro laten taxeren. De heer Bonhof van Artafact Art-Agencies heeft brede kennis van verschillende objecten, maar klokken, kasten en poppen vallen niet onder zijn expertise.
Monumentendag
Op zaterdag 10 september is het landelijke Open Monumentendag. Een groot aantal monumenten en musea is gratis of met korting te bezichtigen. Er is speciale aandacht voor het thema: Boeren, Burgers en Buitenlui. Zo is er in de kloostertuin een foto-expositie van markante personen in Elburg en omgeving. Bezoekers kunnen deze dag ook kennis maken met de varende monumenten van Elburg. Tientallen botters maken vanaf 10.00 uur korte vaarttochten over het Dronter- en Veluwemeer. Ook buiten de Vesting zijn er Monumenten opengesteld, zo zijn Molen de Tijd in Oostendorp en de Legerplaats in ’t Harde te bezichtigen.
Westerkwartier
In het Gruithuis (Krommesteeg 4) is een schilderexpositie van de schilderclub Westerkwartier. Verder kunnen bezoekers rondstruinen over de bottermarkt met oude ambachten in de haven, langs de Oldtimershow en klederdrachtshows in de vesting. Gedurende de dag treden shantykoren uit de regio op om de sfeer compleet te maken. Rond 17.00 uur is de finale.
Wandeltocht met gids
De organisatie heeft wandelroutes met gids samengesteld die aansluiten op het thema: Boeren, Burgers en Buitenlui. De gids vertrekt om 11.00, 13.00 en 15.00 uur vanaf Museum Elburg (Jufferenstraat 6-8). Deelname is gratis.
Meer informatie www.botterdagenelburg.nl

2 Berichten

 • W Huizing

  5 jaren geleden / 19 maart 2018 om 14:55 uur

  Geen reactie, maar een vraag .Hebben jullie altijd dezelfde koren, of mag ik ons koor aanmelden voor 2019, dit onder voorbehoud, Wij zouden het leuk vinden, om bij jullie te komen optreden.
  Willem Huizing, secretaris De Roergangers Stadskanaal

 • W Huizing

  5 jaren geleden / 19 maart 2018 om 16:24 uur

  Zeer mooi, wij zouden er Als koor graag bij zijn

Berichtensectie gesloten.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X