Informatie voor de watersporter

Bouw Ocean 65 One Design voor Volvo Ocean Race 2014-2015 in eerste fase

PERSBERICHT
Italië, Frankrijk – In het bouwproces van de Volvo Ocean 65 bij de Italiaanse en Franse werven is een aantal belangrijke mijlpalen bereikt. Persico in Italië werkt aan het lamineren van de buitenhuid van de eerste romp, terwijl bij Multiplast in Frankrijk de koolstoflaag voor het eerste dek is voltooid.
One-design
‘Om ervoor te zorgen dat het een one-design product is, is de moeilijkheidsgraad,’ verklaarde Multiplast directeur Yann Penfornis. ‘Hier bij Multiplast weten we hoe we 20 meter lange boten moeten bouwen. Maar de productie van acht identieke jachten met slechts een paar kilo verschil vereist een goede traceerbaarheid met processen en plannen. Elk schuimstuk moet worden afgewogen. De zeilers zullen geen enkel excuus hebben; ze moeten op gelijke voorwaarden tegen elkaar racen. We willen hun niet horen zeggen dat boot drie sneller is dan nummer vijf.”
‘De tweede uitdaging is leveren van een dek om zeven weken. Dat vraagt om een goede organisatie en zeer gedetailleerde planning. We moeten acht boten in twee jaar maken en dat is de kracht van het syndicaat: het zijn vier sterke werven die elkaar vertrouwen. We zullen er komen, maar we kunnen het ons niet veroorloven om te laat te zijn. We moeten de eerste op tijd leveren als we dat met de achtste ook willen doen.”
De eerste Volvo Ocean 65 uit de productielijn wordt eind juni 2013 verwacht. Vervolgens is het de bedoeling dat elk nieuw racejacht binnen drie tot vier dagen na het verlaten van de werf zeilt. Maar voor deze enorme mijlpaal wordt bereikt, zijn er nog veel deadlines te gaan. (Sailreport)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht