Informatie voor de watersporter

Bouwe Bekking, schipper van Brunel-boot in Volvo Ocean Race 2014: “Mijn beste kans ooit om te winnen…”

vlnr: Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad, CEO Brunel International Jan Arie van Barneveld, schipper Bouwe Bekking tijdens de persconferentie

Amsterdam – “Brunel International N.V. wordt de hoofdsponsor van een Nederlands team in de komende Volvo Ocean Race.” Dat was de mededeling van Brunel aan de talrijke journalisten vanochtend tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor van de internationale onderneming. Ook Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad (“We krijgen zeker zeven, mogelijk acht boten”) was hoogstpersoonlijk aanwezig, net als de ervaren VOR-schipper Bouwe Bekking.

De VOR-veteraan Bekking ziet deelname in een ‘one design’-vloot als “zijn beste kans ooit om te winnen…” Bovendien geldt voor hem ‘drie keer is scheepsrecht’, nu hij voor de derde keer als schipper en de zevende keer in totaal aan de race deelneemt. Daarbij ziet hij de Nederlandse boot als “een mooie kans om de volgende generatie erbij te betrekken en de band tussen de zeilsport en Nederland weer aan te halen”.

Sailing Holland, een initiatief van een aantal bekende Nederlandse zeilers, en Brunel International N.V. hebben overeenstemming bereikt over deelname aan de Volvo Ocean Race 2014-2015. Voor het in Amsterdam gevestigde bedrijf dat zich specialiseert in projectmanagement, detachering en consultancy is het de derde keer dat het aan de start komt van de oceaanrace rond de wereld.

De Volvo Ocean Race is de meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld. De start van de race vindt plaats op 4 oktober 2014 in het Spaanse Alicante. Negen etappes en vier oceanen later finisht de race op 27 juni 2015 in Gothenburg in Zweden. De negenkoppige bemanningen hebben dan een afstand van 40.000 zeemijlen (72.000 km) afgelegd onder vaak de meest veeleisende omstandigheden.

BrunelVORJan Arie van Barneveld, CEO Brunel International N.V., is bijzonder verheugd dat Brunel voor de derde keer een eigen team en boot heeft in één van de meest prestigieuze en spannende zeilwedstrijden ter wereld. ‘De formule is belangrijk verbeterd. De boten zijn identiek. Verschil wordt gemaakt door het team. We hebben groot vertrouwen in de ervaring en deskundigheid van Sailing Holland en schipper Bouwe Bekking. Het gaat hier om de kwaliteit en de samenwerking tussen mensen. Dat is Brunel. We gaan voor de sport en de overwinning.”

De komende Volvo Ocean Race verschilt van de voorgaande elf edities doordat elk team in hetzelfde type boot zal varen. De twintig meter lange koolstof boot, de VOR 65, is speciaal ontwikkeld voor deze race. Het spectaculaire ontwerp is voor een belangrijk deel gebaseerd op de ervaringen van zeilers in voorgaande races.

Doordat alle teams dit keer met gelijke wapens strijden zal de wedstrijd spannender zijn dan ooit. De overwinning zal immers niet worden opgeëist door het team met het snelste ontwerp maar door dat met de beste zeilers.

De schipper van Team Brunel is Bouwe Bekking, die in zijn zeilcarrière al zes eerdere Volvo Ocean Races zeilde. De overige leden van het team zijn nog niet bekend. Kandidaten zullen in de komende maanden een zware selectieprocedure doorlopen.

Naast hoofdsponsor Brunel zal er naar verwachting nog een aantal bedrijven het team ondersteunen. ‘Er is veel belangstelling,” legt Gideon Messink van Sailing Holland uit: ‘We zijn met een aantal bedrijven in gesprek en in één geval heeft dat al tot een overeenkomst geleid. Het gaat om Moduleo Design Floors, een divisie van de internationale IVC Group met het hoofkantoor in België.” Eigenaar Filip Balcaen ziet de deelname aan de Volvo Ocean Race als een bevestiging van het succes van zijn bedrijf dat in slechts korte tijd uitgroeide tot de Europese marktleider in kunststofvloeren. ‘Het is fantastisch om deel te zijn van een evenement met zo’n internationale uitstraling. Dat geldt zowel voor onze 1.200 werknemers als voor onze klanten in 110 landen verspreid over de wereld.”


Bij de presentatie van de hoofdsponsor sprak Zeilen redacteur Eric van
Staten met de 50-jarige schipper.

Gideon Messink is samen met Bouwe Bekking en Gerd-Jan Poortman één van de drijvende krachten achter het initiatief. Juist omdat ze uit eigen ervaring wisten hoe moeilijk het is om een campagne van de grond te krijgen, hebben de zeilende professionals al in een vroegtijdig stadium de koppen bij elkaar gestoken. ‘Dat we de tienduizenden zeemijlen van Bouwe en Gerd-Jan, en mijn ervaring in het managen van grote zeilprojecten konden inzetten, was een groot voordeel. We zijn bijzonder blij dat Brunel en Moduleo zich in onze aanpak herkenden en we zijn ervan overtuigd dat anderen zich daar nog bij aan zullen sluiten.”

In de komende maanden zal de Brunel campagne verder vorm krijgen. De boot ligt klaar op de werf in Engeland en wordt zo snel mogelijk gereed gemaakt voor de tewaterlating. Na een aantal proefvaarten zal de boot naar Nederland komen voor de doopplechtigheid. Daarna vertrekken team en boot naar een nog nader te bepalen basis in zuid Europa voor een uitgebreid trainings- en selectieprogramma.

Brunel nam ook in 1997/98 en in 2005/06 deel aan de Volvo Ocean Race. Daarnaast sponsorde het bedrijf een Olympisch Soling team in 2000 met schipper Roy Heiner, een team in de Tour de France à la voile 2010 en steunde de solozeiler Lucas Schröder in de Transat 650 in 2011.


Brunel CEO Jan Arie van Barneveld, Gideon Messink,
directeur van de Stichting Sailing Holland en Tom Touber,
van de Volvo Ocean Race Organisatie zijn er van
overtuigd dat de deelname een impuls geeft aan
Nederland als zeilland.

Voordekker Gerd Jan Poortman

Producties Zeilen TV/Eric van Staten

Historisch overzicht

Brunel’s sponsoring in de race
1997-98 BRUNELSUNERGY
2005-06 Brunel
2014-15 Team Brunel

Bouwe Bekking (NED) in de Whitbread/ Volvo Ocean Race
1985-86 Philips Innovator
1993-94 Winston
1997-98 Merit Cup
2001-02 Amer Sports One
2005-06 movistar
2008-09 Telfonica Blue

Gerd Jan Poortman (NED) in de Whitbread/ Volvo Ocean Race
2005-06 TEAM ABNAMRO TWO
2008-09 Team Delta Lloyd

Nederland in de race
Cornelis van Rietschoten (schipper en winnaar van de 1977/78 en 1981/82 edities van de WHITBREAD – enige schipper die de race tweemaal op zijn naam schreef): 1977-78 Flyer en 1981-82 Flyer II
Hans Bouscholte (1997-98 met BrunelSunergy) en Roy Heiner (NED/RSA)(1997-98 met BrunelSunergy) waren de laatste Nederlandse schippers van een Nederlandse campagne in de race.
Bouwe Bekking was de laatste Nederlandse schipper – 2008-09 met Telefónica Blue. De 2014-15 editie wordt zijn zevende deelname.
65 Nederlandse zeilers in de geschiedenis van de race
Laatste Nederlandse campagne – Team Delta Lloyd in 2008-09
Eerste Nederlandse zeiler in de race was Tjerk M. Romke de Vries in 1973-74 aan boord van de Sayula II

Nederlandse teams in de race
1977-78 Flyer
1977-78 Tielsa
1981-82 Flyer II
1985-86 Philips Innovator
1985-86 Equity & Law
1989-90 Equity & Law II
1997-98 BRUNELSUNERGY
2005-06 TEAM ABNAMRO TWO
2005-06 TEAM ABNAMRO ONE
2005-06 Brunel
2008-09 Team Delta Lloyd

Team Brunel is het vierde team dat zijn deelname aan de komende Volvo Ocean Race bevestigt. De andere deelnemers zijn het Zweedse SCA, Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) en een Chinees team dat door Dongfeng wordt gesponsord. Naar verwachting zullen er in de komende maanden nog drie teams volgen. (Persbericht www.teamsailingholland.com, www.brunel.nl, en verder De Telegraaf Telesport, De Telegraaf Vaarkrant, De Volkskrant, AD, NOS, Zeilen, www.volvooceanrace.com, ’Twijfels bij deelname Brunel aan Volvo Ocean Race’ – Financiële Telegraaf)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht