windverwachting

Bouwmeester eerste in Laser Radial, en Heiner tweede in Finn klasse in World Cup Hyères 2018

PERSBERICHT
HYERES – In Hyeres wordt de laatste medalracedag gevaren met zo’n 10-12 knopen wind. Marit Bouwmeester verzekerde zich een dag voor de medalrace al van het goud, maar haar laatste wedstrijd finisht ze alsnog in stijl: Bouwmeester komt als eerste over de finishlijn en gaat naar huis met de gouden medaille. Nicholas Heiner ging vanuit de eerste plek de medalrace in, maar finishte zijn race als 7e, waardoor hij met het zilver huiswaarts gaat.

foto Richard Langdon/Sailing Energy / World Sailing

Bouwmeester sluit ijzersterke week winnend af
Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester hoefde haar medalrace op zondag alleen nog maar uit te varen om de gouden medaille mee naar huis te mogen nemen. Maar de Friezin nam al gauw de leiding tijdens deze laatste wedstrijd van de World Cup voor de Laser Radial-klasse. Met een flinke afstand tot de rest van de vloot komt Bouwmeester als eerste over de finishlijn. “Als je racet kun je maar beter alles geven en proberen de race te winnen en ik ben blij dat dat me gelukt is”, vertelt de zeilster direct na de race. “Na de start ging een aantal boten terug, omdat ze dachten dat ze te vroeg waren. Er bleven dus wel weinig boten over om mee te racen, maar ik ben blij dat ik een goede week ook winnend heb kunnen afsluiten!”
Op zaterdag leek de zeilster met een verschil van 58 punten op de nummer twee de medalrace in te gaan, maar door een onverwachts protest kreeg ze voor haar laatste race van zaterdag (met terugwerkende kracht) een DSQ achter haar naam. Bouwmeester sluit haar evenement in Hyeres alsnog af met een overtuigend puntenverschil met de nummer 2, Monika Mikkola (FIN), van 56 punten.
Eindklassement Laser Radial
Marit Bouwmeester (NED) – 53 PNT
Monika Mikkola (FIN) – 109 PNT
Paige Railey (USA) – 120 PNT
Zilver voor Nicholas Heiner na zenuwslopende medalrace
Nicholas Heiner vaart een hele spannende medalrace. Voorafgaand aan de race stond Heiner met 32 punten 1e overall. Met 4 punten voorsprong op Jorge Zarif (BRA) en 8 punten op Alican Kaynar (TUR) was het zaak voor Heiner om met name de Braziliaan niet te ver voor hem te laten eindigen. Maar Zarif neemt al gauw de leiding in de medalrace en breidt zijn voorsprong tijdens de race verder uit op de vloot. Het lukt Heiner niet om genoeg naar voren te varen, waardoor Zarif er met het goud vandoor gaat. Heiner finisht zijn medalrace als 7e en wint het zilver. De Turkse Kaynar gaat huiswaarts met de bronzen medaille.
Heiner kijkt met een dubbel gevoel terug op afgelopen week: “Een beetje frustrerend dat ik de week zo finish, maar het zat gewoon niet mee. We zaten met drie man dicht op elkaar voor het goud. Ik wist dat ik mijn eigen wedstrijd moest varen en vanuit de start ging het goed. Ik zag op links druk en al snel kon ik Jorge naar rechts duwen, maar helaas draaide de wind toen ineens 15-20 graden naar rechts. Dat was enorm balen!” Voor Heiner is het de derde zilveren medaille op rij, na zilver bij het EK in Cadiz en bij de Prinses Sofia Cup in Palma. “Ik ben nu drie keer op de tweede plek geëindigd, terwijl ik bij twee van de drie events bijna de hele week aan de leiding ging. Dat is wel balen, maar aan de andere kant: ik ben de enige die constant op het podium staat en er staat telkens een ander net voor me. We moeten gewoon blijven doen wat we nu aan het doen zijn en dan komt het vanzelf goed!”
Eindklassement Finn
Jorge Zarif (BRA) – 38 PNT
Nicholas Heiner (NED) – 46 PNT
Alican Kaynar (TUR) – 50 PNT
Geen medailles voor Nederlandse RS:X-windsurfers en 49erFX-zeilsters
Een dag eerder voeren de RS:X-windsurfers en de 49erFX-dames hun medalraces. Badloe (RS:X-men) eindigde zijn wereldbekerwedstrijd als 6e, De Geus (RS:X-women) als 7e en het 49erFX-duo Bekkering & Duetz als 9e. Het 470-duo Zegers & Van Veen lukte het niet om een plek in de medalrace te bemachtigen. Zij eindigden hun wereldbekerwedstrijd als 12e.
Meer informatie www.sailing.org

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X