Hoogtepunt op de eerste dag van Sail Den Helder 2023 is de binnenkomst van het enorme Indonesische tallship Bima Suci. De matrozen staan zwaaiend op de torenhoge ra’s. Aan dek speelt een muziekkorps vrolijke deuntjes en op de boegspriet staan cadetten getooid in prachtige Indonesische klederdracht. Aan de bezaanmast waait een reusachtige rood-witte vlag.
Grootste maritieme evenement
Sail Den Helder 2023 is het grootste maritieme evenement van dit jaar. En alsof dat niet genoeg is organiseert Den Helder op de dag van de sail-in ook nog de marinedagen én de veteranendag. Het kan niet op. Toch is alles tot in de puntjes georganiseerd. Dat begint al op het water. Meerdere loodsboten voorzien de tallships van loodsen. Ook de KNRM heeft een flinke vloot naar Den Helder gestuurd en assisteert het Loodswezen. Een voor een naderen de schepen de haven waar sleepboten ze duwend en trekkend op de juiste plekken in de haven weet te passen.
Start van de Tall Ships Race
We zien de prachtige windjammers als de Statsraad Lehmkul, Dar Mlodziezy, en de Capitán Miranda. Aan boord de vaste bemanning en talloze trainee’s, jongens en meisjes waarvan van sommigen de ouders in Den Helder op de kade staan. Het schip komt uit het Noorse Bergen en de trip duurde vier dagen. De rest van de bemanning blijft aan boord want op 2 juli start in Den Helder de Tall Ships Race met vier stevige etappes op de Noordzee. Maar voordat de tallships gaan racen kunnen wij ze nog uitgebreid bewonderen in Den Helder.
Statenjacht
Natuurlijk zijn de grote, dwarsgetuigde schepen met hun imposante ra’s de blikvangers van het evenement. Maar er zijn deze dagen veel meer bijzondere schepen te bewonderen. In totaal telt Sail Den Helder 43 tall ships en het indrukwekkende aantal van 147 varende erfgoedschepen uit binnen- en buitenland. Op de rede van Texel liggen er een aantal. Zo zien we de beroemde Jolie Brise, een houten Pilot Cutter uit 1913 die in 1923 de Fastnet Race won. Het schip diende als inspiratie voor veel botenbouwers en is nog altijd in topconditie.
We zien ook Hollandse pracht. Zo vaart bij Den Helder ook het Utrechtse Statenjacht, een replica van de statenjachten uit de periode van 1650 tot 1850. Deze schepen werden gebruikt voor het vervoer van belangrijke personen in een tijd dat wegen meer modderpaden waren.
Veel vermaak
Op de kades presenteert Den Helder zich als een stad die met z’n tijd meegaat. De gesloten visafslag promoot nu een zeevaartopleiding. Er zijn prachtige paviljoens met streekproducten en duurzame initiatieven. Voor de kinderen zijn er kermisattracties, eettentjes en er is straattheater. Kortom Sail Den Helder 2023 (van 29 juni t/m 2 juli) is een prima dagje uit.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin