Brunel vestigt transatlantisch ARC-record van Gran Canaria naar St. Lucia

PERSBERICHT
Enkhuizen / St. Lucia – Team Brunel heeft tijdens de 30e ARC Rally een nieuw record gevestigd in de oversteek van Las Palmas (Gran Canaria) naar St. Lucia (Caribisch Gebied). De 2700 mijl lange race werd door schipper Gerd-Jan Poortman met een Pro-Am bemanning van 4 pro’s en 10 ervaren amateur zeilers volbracht in 8 dagen 7 uur 39 minuten 30 seconden. Het vorige record (8 dagen 14 uur, 39 minuten en 51 seconden) was in handen van de legendarische Leopard of London, een modern 100 voets carbon race yacht met kantelkiel.
Gerd-Jan Poortman (NL), Jens Dolmer (DK) en Rokas Milevicius (LIT) hebben met de VO65 Team Brunel in juni de Volvo Ocean Race rond de wereld met een 2e plaats bezegeld. Directeur Gideon Messink en shorecrew Tomas Ivanauskas maakten het Pro-team compleet. De amateur crew bestaat uit 10 man die de VOR campagne van Team Sailing Holland actief hebben ondersteund als sponsoren, suppliers, en vast support team. Uniek aan deze race is de mix van Pro’s en Amateurs die allemaal ook als stuurman en trimmer / grinder hun bijdrage mochten leveren. Over de ongeveer 3500 gezeilde mijlen (met noodzakelijk omwegen om goede windbanen te vinden) is met een gemiddelde van 17,5 knoop (ruim 32km/u) gevaren met constant 5-7 Bft wind en golfhoogte 3-5m. Met topsnelheden tot 50 km/u kwam het record geleidelijk aan in zicht.
De crew is niet van tegenvallers bespaard gebleven. Tijdens een geplande gijp zo’n 600NM voor de finish is in een maanloze nacht het grootzeil compleet doormidden gescheurd. Een optelsom van een racezeil dat al een vol rondje wereld heeft gevaren, hoge golven en een dosis pech. Bij daglicht is toch weer een reparatie bedacht die nog 75% van het zeil bruikbaar maakte. Vervolgens viel de navigatie apparatuur een volledige nacht uit a.g.v. een kortsluiting.
Tijdens de prijsuitreiking op 19 december zijn uitslagen in het klassement van de race pas definitief. Wel staat vast dat nr. 2 en 3 ruim 600 mijl achter Team Brunel liggen.
Meer informatie www.sailingholland.net en Atlantic Rally for Cruisers (ARC)live