Informatie voor de watersporter

Brunel wint ‘In-Port Race’ in Brazilië en start Volvo Ocean Race etappe naar Newport vanavond om 19:00 uur live te zien

Itajai (Barzilië) – Gisteren heeft het Nederlandse Team Brunel in de Volvo Ocean Race bij nauwelijks wind de ‘In-Port Race’ in Itajaí gewonnen. Zeer lichte en variabele windcondities, stroming en zeedeining maakten het de zes Volvo Ocean Race-boten bijzonder lastig. De koppositie wisselde verschillende keren en uiteindelijk kon de Nederlandse boot net op het goede moment naar voren varen.

Vanavond om 19:00 uur Nederlandse tijd beginnen de boten aan de zesde etappe over ruim 5000 mijl naar het Amerikaanse Newport. De start zal live te zien zijn via de website van de Volvo Ocean Race

foto's: VOR
foto’s: VOR

De in-port zege levert schipper Bouwe Bekking en zijn bemanning tevens de leiding in het totaal klassement van het In-Port Races op. “De jongens hebben het goed gedaan”, reageerde Bekking na afloop. “Misschien hebben we ook een beetje geluk gehad, maar de overwinning voelt goed.”

De hele ochtend was het onzeker of de havenrace in het Braziliaanse Itajaí wel om 14 uur lokale tijd kon beginnen. De wind had moeite om de ondergrens van 3 knopen te bereiken. Race Management stelde de start met 10 minuten uit, waarna de vloot alsnog met 5-6 knopen in de zeilen van de lijn kwam. Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer (Scheveningen) aan het roer won die voor-de-windse start. Zij hadden vandaag meervoudig oud-olympisch kampioen en winnaar van de Volvo Ocean Race 2008-09, Torben Grael (BRA), als speciale gast achterop staan. Die overigens de vrouwen niets in het oor mocht fluisteren.

Door de verder afnemende wind was Race Management genoodzaakt om de baan van 3 rondes naar 2 rondes in te korten. In de eerste ronde gingen Team SCA en Abu Dhabi Ocean Racing, aanvoerder van zowel het overallklassement van de race als de in-Port serie, nek aan nek in de zoektocht naar wat druk in de zeilen. Beetje bij beetje wist Abu Dhabi een kleine voorsprong te nemen. Totdat de wind wegviel en de hele vloot stil kwam te liggen. Toen de nieuwe wind van achteren inviel, werden de kaarten opnieuw geschud.

Vlak voor de derde gate ronding protesteerde Team Brunel tegen Team SCA nadat de vrouwen een overtreding in een voorrangssituatie maakten. Daardoor moest Team SCA een strafrondje van 360 graden draaien, wat bij vrijwel geen zuchtje wind groot verlies oplevert. De Nederlandse boot schoof naar voren, maar viel vervolgens in een windgat. Dongfeng Race Team profiteerde van de invallende bries en nam de leiding over.

Met de eindstreep van de ingekorte baan in zicht, streden 3 teams om de koppositie: Abu Dhabi Ocean Racing, Team Brunel en Dongfeng Race Team. Team Brunel trok aan het langste eind en ging winnend door de finish, terwijl Abu Dhabi maar net Dongfeng van zich af kon schudden. Team SCA wist een plek terug te pakken door MAPFRE voorbij te varen. Team Alvimedica werd zesde.