Informatie voor de watersporter

Brunel wint Volvo Ocean-havenrace in Lissabon en ervaren Nederlandse zeiler Peter van Niekerk naar AkzoNobel

Lissabon – Vanmiddag won het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking (Deventer) in Lissabon de Mirpuri Foundation In-Port Race. Deze tweede havenrace uit de serie van elf, was een lastige vanwege de overtrekkende buien met veranderlijke wind. Hoewel Team Brunel vrijwel de hele tijd aan kop ging, gebeurde achter hen van alles. MAPFRE wist op indrukwekkende wijze van de zevende naar de tweede positie op te schuiven. Ze kwamen uiteindelijk 8 seconden tekort voor de overwinning. Dongfeng Race Team zeilde tegen een penalty aan en finishte toch nog als derde.

Een close finish… (foto Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race)

“We hebben het goed gedaan en als team enorme stappen gezet”, reageert Bouwe bekking na afloop. “Het is altijd leuk om te winnen, maar ik denk dat we vandaag vooral heel goed hebben gezeild. Aan het einde was er een enorme winddraaiing en dat maakt het tricky om beslissingen te nemen, maar ik denk dat we de juiste hebben genomen. We hebben conservatief gevaren, ons grote zeil op gelaten, het simpel gehouden en dat werkte prima voor ons.”

Door de instabiele condities begon de Mirpuri Foundation In-Port Race een kwartier later. Op dat moment was de zuidwestelijke bries 12 tot 14 knopen sterk met uitlopers tot 16-17 knopen. De zeven Volvo Ocean 65’s moesten 4 rondes rond de boeien varen. Het Nederlandse Team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont (Groningen) en Turn the Tide on Plastic gaan als enigen met de zeilen over stuurboord (rechterzijde boot) van start. Dat betekent dat ze voorrang moeten geven aan de rest van de vloot en dus achterlangs naar de rechterkant van het eerste kruisrak gaan. Ook Team Brunel zet vrij snel koers naar rechts en komt als eerste bij de bovenboei, gevolgd door respectievelijk Turn the Tide on Plastc en team AkzoNobel. MAPFRE rondt als laatste de boei.

Na het voor-de-windse-rak bij de eerste benedenboei weet Turn the Tide on Plastic net voor Team Brunel rond te gaan en team AkzoNobel vaart nog altijd in derde positie. De winnaar van de eerste etappe, Vestas 11th Hour Racing, denkt tussen de boei en team AkzoNobel door te kunnen. De wedstrijdregels laten dit echter niet toe en dus moet Vestas een strafrondje draaien.

In het tweede kruisrak pakken Team Brunel en Dongfeng Race Team aan de linkerkant kostbare meters terug, terwijl de rest van de vloot aan de rechterzijde blijft racen. Team Brunel kan daardoor de leiding weer overnemen en geeft die vervolgens niet meer af. Dongfeng Race Team en MAPFRE maken in het derde kruisrak een enorme sprong door handig gebruik te maken van een winddraaiing naar rechts. Ze nemen respectievelijk de tweede en de derde plaats over. Voor de wind schuiven de Spanjaarden een plek op, dankzij de penalty van Dongfeng Race Team. Het Frans/Chinese team van de Nederlandse Carolijn Brouwer (Scheveningen) geeft het tegemoet zeilende Team Sun Hung Kai-Scallywag onvoldoende ruimte en moet daarom een strafronde draaien.

Bij de vierde en laatste ronding van de bovenboei gaan Team Brunel en MAPFRE nek aan nek, maar weet het Nederlandse team de Spanjaarden van zich af te schudden. Intussen trekt een regenbui met veel wind over en sprinten de twee koplopers richting de finish. Team Brunel wint met een verschil van slechts 8 seconden. Dongfeng Race Team wordt derde, gevolgd door team AkzoNobel en Vestas 11th Hour Racing.

“Het was intens. We wisten dat het vandaag moeilijk zou worden met al die buien”, zei Xabi Fernández, schipper van MAPFRE. Met deze tweede plek behoudt het Spaanse team de overall leiding in de In-Port Series na 2 races. “We hadden een goede start, maar bij de bovenboei waren we heel langzaam. Beetje bij beetje kwamen we terug en in het laatste kruisrak zaten we aan de juiste kant van de winddraaiing. We zijn blij met onze tweede plek.”

Peter van Niekerk versterkt team AkzoNobel
Team AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont noemde de Mirpuri Foundation In-Port Race ‘interessant’. “We hadden van alles wat: zonneschijn, regen, grote winddraaiingen, goede vlagen en kleine windwakken. Dat zijn de ingrediënten voor een mooie wedstrijd.” Kort na de finish maakte team AkzoNobel bekend dat Chris Nicholson (AUS) en de Nederlander Peter van Niekerk het team zullen versterken in de tweede etappe naar Kaapstad, die zondag om 15 uur Nederlandse tijd van start gaat.

Mirpuri Foundation In-Port Race Lissabon – Resultaten (Provisional)

1. Team Brunel
2. MAPFRE
3. Dongfeng Race Team
4. team AkzoNobel
5. Vestas 11th Hour Racing
6. Sun Hung Kai/Scallywag
7. Turn the Tide on Plastic

Volvo Ocean Race – In Port Race Series Leaderboard (Provisional)
MAPFRE – 1, 2 — 13 punten
Team Brunel – 4, 1 — 11 punten
Dongfeng Race Team – 2, 3 — 11 punten
Vestas 11th Hour Racing – 3, 5 — 8 punten
team AkzoNobel – 6, 4 — 6 punten
Sun Hung Kai/Scallywag – 5, 6 — 5 punten
Turn the Tide on Plastic – 7, 7 — 2 punten

(Nauticlink, www.volvooceanrace.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht