Header Column Bert Kuipers

Bye, bye, bootonvriendelijk Amsterdam!

Wie sinds 1 januari éénmalig via de Staande Mastroute door Amsterdam wil varen, dient een vignet aan te schaffen ter waarde van 40 euro (veertig, u leest het goed). Dat is dus voor één doorvaartje van een kilometer of zeven. Ongeacht of je nu een diesel- of elektromotor hebt. Eventueel aangevuld met één boot-overnachting op aangewezen plekken. Een tweede nacht doorbrengen op de boot in de hoofdstad kost nog eens dertig euro extra. Maar wie slim is, blijft op het IJ en vaart veel gezelliger via Haarlem. Bye, bye Amsterdam!


De gemeenteraad van Amsterdam heeft z’n pijlen al langer op de bootbezitter gericht. Dat begon al in 2017 met het verbod op die paar oudere tweetaktmotortjes van voor 2007, terwijl de rest van de stad nog blauw zag van de scooterrook. Gevolgd met het per 2025 – al over drie jaar – verbannen van álle bootjes met verbrandingsmotoren. Een beetje in het kader van ‘Hoe kunnen we groen doen’ zonder rekening te hoeven houden met al te veel oppositie. Bootjevaarders vertegenwoordigen immers een relatief kleine en gewillige groep. Lekker gemakkelijk. En nu ook weer. Voor die 40 euro mag je gedurende wel drie jaar de stad passeren, maar voor wie de Staande Mast route in zijn vakantie eens een keertje eenmalig vaart, is het een hard gelag. En niet alleen voor mastschippers, want sloepbezitters die de stad aan de oostzijde via de Nieuwe Herengracht (tussen de Amstel en het IJ) willen passeren, zijn ook veroordeeld tot het nieuwe vignet.


Hierbij belooft de gemeente ‘tot de zomer’ (dan denk je aan 21 juni) slechts te waarschuwen, en niet te verbaliseren. Maar daarna riskeert u zónder Doorvaartvignet 95 euro boete. Of je daarbij dan ook alsnog die veertig euro voor het Doorvaartvignet moet optellen, is mij niet helemaal duidelijk. Dan zou die zeven kilometer Kostverlorenvaart met z’n brug of tien dus op 135 euro uitkomen. Met deze nieuwe maatregel hoopt de gemeente op een ‘veiligere en snellere doorvaart’ en op een verhoogde kans ‘gestolen of verdwenen boten’ op te sporen. Een beetje clichématige argumenten. Aan het Doorvaartvignet ontkomen zal niet meevallen. Het ding bevat namelijk een chip, waarmee de Dienst Binnenwaterbeheer u volgt.


In 2013 is het doorvaartgeld nog afgeschaft omdat de kosten de toenmalige baten niet dekten. In 2021 dacht Amsterdam met de Nota Varen Deel 2 nog te kunnen rondkomen met een Doorvaartvignet van 20 euro, dat blijkt nu het dubbele te zijn! Dat de hoofdstad op weg is van het varen in de gracht een waar profit center te maken, valt ook af te leiden uit de tarieven die de stad hanteert voor onbewaakte ligplaatsen. Voor een bescheiden sloepje van 6×2,5 meter (oppervlakte 15m2) met een verbrandingsmotor en zonder enig toezicht afgemeerd in de gracht, betaal je op basis van het rode tarief 1521 euro per jaar (de basisprijs van 756 euro vermeerderd met 765 euro). Wie met een sloep van nog steeds dezelfde afmeting in een privéhaven of gewoon buiten Amsterdam ligt, betaalt alleen al voor het recht om een jaar door de hoofdstedelijke grachten te mogen varen 753 euro. Dat zijn commerciële bedragen.

HISWA-RECRON houdt het bij ‘verbolgen te zijn’ over de verdubbeling van de prijs. Het Watersportverbond heeft zich met het standpunt van ‘een vrije doorvaart voor iedereen‘ voor haar doen danig verweerd tegen de Amsterdamse plannen. Maar zo’n verbond van bootjevaarders is voor de keilinkse Amsterdamse gemeenteraad natuurlijk juist spekkie voor het bekkie. De doofheid van de progressieve coalitie voor de argumenten van het Watersportverbond heeft deze laatste zelfs doen besluiten openlijk bezwaar aan te tekenen. Natuurlijk tevergeefs, maar toch. Het Verbond belooft de strijd tegen de hoge kosten van deze moderne vaartol desondanks niet op te geven. Bravo, vanuit Utrecht de victorie!

Behalve dat wonen in Amsterdam al onbetaalbaar is geworden, gaat ‘t met het varen in Amsterdam nu dus dezelfde kant op. Zelf zou ik de Staande Mastroute voortaan verleggen naar Haarlem, ook een interessante historische stad. Het Ringvaart parcours is weliswaar zowat twee maal zo lang – een goede 50 kilometer – maar u heeft vakantie! Na de stad aan het Spaarne kunt u de Bollenstreek bezoeken, Leiden aandoen of zowat tot het Katwijkse strand varen… En mocht u toch zo nodig Amsterdam willen bezoeken, dan overnacht u gewoon aan het IJ in Marina Amsterdam of de Sixhaven. Naar het centrum van de hoofdstad vaart u vervolgens per gratis gemeentepont… Bye, bye, Amsterdam!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
Opstapper van Nauticlink

11 Berichten

 • Andre

  10 maanden geleden / 28 januari 2022 om 13:01 uur

  Amsterdam is een no-go!!

 • Ed Ricken

  10 maanden geleden / 28 januari 2022 om 13:03 uur

  Dit is nog maar één vervolg op het bootjes melken, er komt nog meer !

 • John Soek

  10 maanden geleden / 28 januari 2022 om 14:00 uur

  Dit wordt dus Amsterdam laten voor wat ze is en via Haarlem. Op z’n minst net zo mooi en meer te zien.

 • Marcel

  10 maanden geleden / 28 januari 2022 om 15:15 uur

  40 euro als je er een keer door heen vaart, maar ook 40 euro als je er 40 keer door heen vaart. Haarlem is dan de duurdere variant waar je 13,68 uro per doorvaart betaald!
  Schijn daar ook eens je licht overheen, want dat is veel duurder!

 • D.F van Tatenhove

  10 maanden geleden / 28 januari 2022 om 16:26 uur

  beste mensen ik wil er niet eens komen er is geen enkele voorziening en je kan je boot er niet onbeheerd achterlaten als je dat doet is alles van waarde gestolen kortom inderdaad bay bay A,dam ik wil er nog niet begraven liggen.

 • Henri Houben

  10 maanden geleden / 28 januari 2022 om 17:16 uur

  Schandalig. Wel brommers maar geen buitenboordmotortje !

  Amsterdam is blijkbaar vergeten dat het aan boten en schepen zijn welvaart heeft te danken.

 • Gerard Leurs

  10 maanden geleden / 29 januari 2022 om 11:42 uur

  Het enige leuke aan Amsterdam is de trein naar huis.
  Ga eens met je auto naar Amsterdam , als je daar een dag gestaan hebt moet je je hypotheek verhogen.
  Ik vond het vroeger een leuke stad, nu vind ik er niets meer aan.
  Toeristen uit het buitenland worden geweerd en nu de Nederlanders ook.
  En dan al die BOAs , die thuis niks te vertellen hebben en het op jou afreageren.
  Goed gedaan jochie

 • Hans

  10 maanden geleden / 29 januari 2022 om 13:13 uur

  En dus maar een vignet aangeschaft want vanuit de Zaanstreek is Vinkenveen of Loosdrecht via Haarlem niet echt een optie in 1 dag. Natuurlijk met tegenzin maar aan de andere kant, Vinkeveen op en af kost ook rond de 7 euro, per keer!
  En Haarlem, daar mag je gratis doorvaren, sinds 2 jaar. Daarvoor rekende men ook een euro de meter dus dan vinden wij die 40 euro per 3 jaar nog wel meevallen.
  Dat de staande mast route er ook onder valt is belachelijk, maar de staande mast route via de Zaan is zowiezo gesloten door de defecte Coenbrug dus dan moet je haast wel via Haarlem.

 • Maria Schellekens

  10 maanden geleden / 30 januari 2022 om 13:16 uur

  Haarlem is ook niet gratis! 1,20 euro per lengtemeter voor alleen het bruggengeld. Daarbovenop komt de sluis met 3,50 euro. Dat is enkele reis. Op de terugweg betaal je nog een keer. Als je daar overnacht hoef je geen bruggengeld te betalen.

 • Reindert

  10 maanden geleden / 4 februari 2022 om 17:20 uur

  We hebben het ook waarschijnlijk aan ons zelf te danken om te beginnen met het stem gedrag
  Groen links een ramp voor Amsterdam en we zijn er nog lang niet ze hebben nog veel meer in petto
  Weg stemmen dus bij de volgende verkiezingen .

 • Olaf

  10 maanden geleden / 13 februari 2022 om 09:12 uur

  De ‘omweg’ via Haarlem heeft veel voordelen. Zelf ben ik met de LE16 meermalen naar Willemstad (Zeeland) gevaren. Zowel over Haarlem als Amsterdam.

  Vertrek je om 19:00 uur uit Muiden en ‘s nachts door Amsterdam dan ben je de volgende dag om 20:00 uur in Willemstad. Gegarandeerd dat de meesten van ons de volgende dag ietwat gaar zijn en die op halve kracht overleven.
  Vertrek je echter de eerste dag ‘s ochtends een beetje bijtijds en vaar je via Haarlem dan ben je ook twee dagen onderweg maar heb je een prachtige vaardag door Haarlem en ben je einde van de middag ergens bij de Kaag.
  Even lekker eten en goed slapen en je ben de volgende dag op tijd voor het diner in Willemstad.

Berichtensectie gesloten.