Informatie voor de watersporter
Header Column Bert Kuipers

Bye, bye, bootonvriendelijk Amsterdam!

Wie sinds 1 januari éénmalig via de Staande Mastroute door Amsterdam wil varen, dient een vignet aan te schaffen ter waarde van 40 euro (veertig, u leest het goed). Dat is dus voor één doorvaartje van een kilometer of zeven. Ongeacht of je nu een diesel- of elektromotor hebt. Eventueel aangevuld met één boot-overnachting op aangewezen plekken. Een tweede nacht doorbrengen op de boot in de hoofdstad kost nog eens dertig euro extra. Maar wie slim is, blijft op het IJ en vaart veel gezelliger via Haarlem. Bye, bye Amsterdam!


De gemeenteraad van Amsterdam heeft z’n pijlen al langer op de bootbezitter gericht. Dat begon al in 2017 met het verbod op die paar oudere tweetaktmotortjes van voor 2007, terwijl de rest van de stad nog blauw zag van de scooterrook. Gevolgd met het per 2025 – al over drie jaar – verbannen van álle bootjes met verbrandingsmotoren. Een beetje in het kader van ‘Hoe kunnen we groen doen’ zonder rekening te hoeven houden met al te veel oppositie. Bootjevaarders vertegenwoordigen immers een relatief kleine en gewillige groep. Lekker gemakkelijk. En nu ook weer. Voor die 40 euro mag je gedurende wel drie jaar de stad passeren, maar voor wie de Staande Mast route in zijn vakantie eens een keertje eenmalig vaart, is het een hard gelag. En niet alleen voor mastschippers, want sloepbezitters die de stad aan de oostzijde via de Nieuwe Herengracht (tussen de Amstel en het IJ) willen passeren, zijn ook veroordeeld tot het nieuwe vignet.


Hierbij belooft de gemeente ‘tot de zomer’ (dan denk je aan 21 juni) slechts te waarschuwen, en niet te verbaliseren. Maar daarna riskeert u zónder Doorvaartvignet 95 euro boete. Of je daarbij dan ook alsnog die veertig euro voor het Doorvaartvignet moet optellen, is mij niet helemaal duidelijk. Dan zou die zeven kilometer Kostverlorenvaart met z’n brug of tien dus op 135 euro uitkomen. Met deze nieuwe maatregel hoopt de gemeente op een ‘veiligere en snellere doorvaart’ en op een verhoogde kans ‘gestolen of verdwenen boten’ op te sporen. Een beetje clichématige argumenten. Aan het Doorvaartvignet ontkomen zal niet meevallen. Het ding bevat namelijk een chip, waarmee de Dienst Binnenwaterbeheer u volgt.


In 2013 is het doorvaartgeld nog afgeschaft omdat de kosten de toenmalige baten niet dekten. In 2021 dacht Amsterdam met de Nota Varen Deel 2 nog te kunnen rondkomen met een Doorvaartvignet van 20 euro, dat blijkt nu het dubbele te zijn! Dat de hoofdstad op weg is van het varen in de gracht een waar profit center te maken, valt ook af te leiden uit de tarieven die de stad hanteert voor onbewaakte ligplaatsen. Voor een bescheiden sloepje van 6×2,5 meter (oppervlakte 15m2) met een verbrandingsmotor en zonder enig toezicht afgemeerd in de gracht, betaal je op basis van het rode tarief 1521 euro per jaar (de basisprijs van 756 euro vermeerderd met 765 euro). Wie met een sloep van nog steeds dezelfde afmeting in een privéhaven of gewoon buiten Amsterdam ligt, betaalt alleen al voor het recht om een jaar door de hoofdstedelijke grachten te mogen varen 753 euro. Dat zijn commerciële bedragen.

HISWA-RECRON houdt het bij ‘verbolgen te zijn’ over de verdubbeling van de prijs. Het Watersportverbond heeft zich met het standpunt van ‘een vrije doorvaart voor iedereen‘ voor haar doen danig verweerd tegen de Amsterdamse plannen. Maar zo’n verbond van bootjevaarders is voor de keilinkse Amsterdamse gemeenteraad natuurlijk juist spekkie voor het bekkie. De doofheid van de progressieve coalitie voor de argumenten van het Watersportverbond heeft deze laatste zelfs doen besluiten openlijk bezwaar aan te tekenen. Natuurlijk tevergeefs, maar toch. Het Verbond belooft de strijd tegen de hoge kosten van deze moderne vaartol desondanks niet op te geven. Bravo, vanuit Utrecht de victorie!

Behalve dat wonen in Amsterdam al onbetaalbaar is geworden, gaat ‘t met het varen in Amsterdam nu dus dezelfde kant op. Zelf zou ik de Staande Mastroute voortaan verleggen naar Haarlem, ook een interessante historische stad. Het Ringvaart parcours is weliswaar zowat twee maal zo lang – een goede 50 kilometer – maar u heeft vakantie! Na de stad aan het Spaarne kunt u de Bollenstreek bezoeken, Leiden aandoen of zowat tot het Katwijkse strand varen… En mocht u toch zo nodig Amsterdam willen bezoeken, dan overnacht u gewoon aan het IJ in Marina Amsterdam of de Sixhaven. Naar het centrum van de hoofdstad vaart u vervolgens per gratis gemeentepont… Bye, bye, Amsterdam!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
Opstapper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht