Challenge Cup zeilwedstrijd naar Engeland en terug vernieuwt regels, vergroot toegankelijkheid, maar wil 't wel gezellig houden

PERSBERICHT
IJmuiden – Dit jaar waait een frisse wind door de negentiende Challenge Cup, die van 6 tot en met 9 september 2017 plaatsvindt. Dankzij de toevoeging van aantal elementen wordt de 200-mijl langeafstandsracerace tussen IJmuiden-Lowestoft-IJmuiden groter, aantrekkelijker en nog toegankelijker voor zowel de wedstrijd- als de toerzeiler. De basis blijft zoutwater, wind en zeilen.

Challenge Cup 2016 (foto Challenge Cup)

Vanaf 7 deelnemers worden binnen de Challenge Cup specifieke klassen/cups georganiseerd, zoals multihulls en klassieke jachten, etc. Op basis van deze ‘7 deelnemers regel’ kunnen ook andere categorieën worden gedefinieerd, zoals merk gerelateerd (Bavaria, X-yachts, Dehler, enz.) of per jachthaven of zeilvereniging, branche of Business Cup. Boten varen dan in meerdere klassen en strijden om de prijzen in de categorieën waarin zij zijn ingedeeld. Uiteraard is er de bekende ‘Maiden Trophy’ voor de snelste deelnemer die voor het eerst de Noordzee bedwingt en zijn er de ‘First Liner Awards’ voor de etappe Nederland-Engeland en de etappe Engeland-Nederland.
Voorbeelden bij 7 jachten per categorie:
– ongemeten X-yacht komt voor in de volgende klassementen: SW, Shorthanded (indien met 2 man gevaren), X-yachts, en dingt ook nog eens mee naar de Maiden Trophy als hij nog niet eerder naar Engeland is overgestoken.
– gemeten Bavaria komt uit in de ORC-klasse en dingt ook mee naar de Flevomare Trophy
– Mult-ihull komt voor in het Multi-hull klassement en de Marina Monnickendam Trophy
– een S&S yacht komt in aanmerking voor het SW klassement en de Classics Trophy
Nieuwe startprocedure
Dit jaar introduceert de organisatie een nieuwe startprocedure. Alle deelnemers starten op handicap in relatie tot de windverwachting en de te zeilen tijd. De bedoeling is dat alle deelnemers binnen een tijdslot van 1 a 2 uur in Lowestoft finishen, waardoor er een groots en gezamenlijk onthaal kan plaatsvinden. Tevens vergroot deze manier van starten voor de wedstrijdzeilers het competitie-element, omdat nu letterlijk de jacht op de voorgangers ingezet kan worden. ‘Wij gaan ervan uit dat er dit jaar nieuwe persoonlijke records gezet gaan worden”, aldus organisator Jacqueline Terpstra. Een bijkomend voordeel van deze manier van starten en dus ook finishen in Lowestoft, is dat de effecten van de sterke stroom bij de Engelse kust zoveel mogelijk worden genivelleerd. ‘En dat is eerlijker”, reageert Terpstra.
Het evenement blijft, zoals de naam Challenge Cup al doet vermoeden, grensverleggend voor alle categorieën deelnemers. Terpstra: ‘Wij verwachten dit jaar tussen de 60 en 100 jachten aan de start, met zo’n 250 tot 600 zeilers die de Noordzee gaan bedwingen. Hiermee is de Challenge Cup met tweemaal een zeerace van 100 nautische mijlen het grootste lange afstandszeilevenement van Nederland naar Engeland. Naast een stevig stuk zeilen is gezelligheid uiteraard een onlosmakelijk element van de Challenge Cup.
The Challenge Cup
In 1997 is The Challenge Cup voor het eerst georganiseerd en al meteen het eerste jaar verscheen er een veld van 43 jachten aan de start in IJmuiden. Het evenement heeft de naam The Challenge Cup gekregen omdat het ieder jaar toch weer een serieuze uitdaging is voor bemanning en boot om in een relatief kort tijdsbestek even op en neer naar Engeland te zeilen.
The Challenge Cup bestaat uit 2 trajecten; van Nederland naar Lowestoft aan de oostkust van Engeland en weer terug. De te varen afstand is ca 100 a 120 mijl per traject hetgeen neerkomt op een echte prestatietocht omdat er afhankelijk van schip, bemanning, teamspirit en wind bijna een dubbele 24-uurs race wordt gevaren. Daarnaast zorgt ook de Noordzee voor de nodige verrassingen.
Tevens is het evenement bedoeld om zoetwater zeilers uit te dagen het zout op te zoeken en weer eens even echt geen land meer in zicht te hebben. Daarnaast willen we zeilers die nog niet eerder zijn overgestoken naar Engeland aanmoedigen deze stap te maken of te wel het ruime sop laten kiezen. Voor de schippers die voor het eerst de Noordzee bedwingen is er een aparte prijs te winnen: The Maiden Trofee.
Inmiddels is The Challenge Cup een van de grootste en meest spraakmakende oversteken van Nederland naar Engeland. Afgelopen jaren verschenen er jaarlijks gemiddeld tussen de 40 a 95 jachten aan de start, hetgeen overeenkomt met zo’n 300 a 400 zeilers.
De onlosmakelijk combinatie van een hele serieuze wedstrijd gecombineerd met mooie prijzen en heel veel gezelligheid, en dat allemaal in 4 dagen, maakt The Challenge Cup tot een evenement dat ook op uw wedstrijdkalender thuishoort.
Voor ongemeten jachten en minder ervaren zeilers is er een aparte tourklasse om zo iedereen, mits je voldoet aan de veiligheidsbepalingen, in de gelegenheid te stellen aan dit evenement deel te nemen.
De Challenge Cup is ieder jaar weer een nieuwe uitdaging. Ook voor de meest ervaren schippers en hun teams.
Meer informatie www.challengecup.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X