Informatie voor de watersporter

Chartercrew lanceert voor ondernemers charterschepen maatoplossing ZZP'ers en tijdelijk personeel voor Wet DBA

PERSBERICHT
Lelystad – Chartercrew lanceert samen met arbeidsrechtspecialist Nedflex een dienstverleningspakket dat scheepvaartondernemers helpt om de overgang te maken naar de Wet DBA. Zij biedt scheepvaartondernemers de kans om zonder risico’s flexibel te blijven, terwijl ZZP’ers de voordelen van werknemerschap genieten en toch vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen.
De oplossing
Chartercrew voorziet scheepvaartondernemers al sinds jaar en dag van vakbekwaam personeel. Nu breidt zij haar dienstverlening uit door flexibele krachten en ZZP’ers bij Nedflex op de payroll te plaatsen. Nedflex is dan juridisch werkgever. Nedflex leent de huidige ZZP’er vervolgens weer uit aan de opdrachtgever. De ZZP’er geeft de uren door en Nedflex betaalt hem of haar wekelijks uit. Omdat de opdrachtgever geen ZZP’er inhuurt, heeft hij niets van doen met de Wet DBA. De voormalige ZZP’er kan zich blijven opstellen als zelfstandige, maar geniet tegelijkertijd van de voordelen van werknemerschap. Hij bouwt onder meer pensioen op en is nu verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte. Zowel de opdrachtgever als de ZZP’er worden administratief bovendien volledig ontzorgd door Chartercrew en Nedflex. Ga voor meer info naar www.chartercrew.nl/wetdba.
De achtergrond – waarom is deze oplossing nodig?
De VAR-verklaring bestaat niet meer. Sinds 1 mei moeten ZZP’er en opdrachtgever voor elk project een ‘modelovereenkomst’ opstellen. De Belastingdienst beoordeelt deze – en daarmee of de ZZP’er daadwerkelijk zelfstandig is. Zij onderzoekt o.m. of de ZZP’er zelf voor vervanging moet zorgen bij ziekte, of deze volledig verantwoordelijk is voor het uit te voeren werk en of deze zijn werk zelf mag indelen.
Vindt de Belastingdienst dat sprake is van een ‘fictieve dienstbetrekking’, dan moet de opdrachtgever de ZZP’er in vaste dienst nemen of de samenwerking beëindigen. Jeroen Bakker, Commercieel Manager van Nedflex: “Dat vaste dienstverband krijgt de ZZP’er in veel gevallen niet. In deze economie is flexibiliteit van groot belang voor opdrachtgevers. De ZZP’er hecht op zijn beurt aan zijn vrijheid.” Het voornaamste risico zit hem echter in naheffingen door de Belastingdienst. Bakker: “De Belastingdienst mag met terugwerkende kracht naheffen. Hier geldt bovendien ketenaansprakelijkheid. Als de ZZP’er de naheffing of boete niet kan betalen, wordt die doorgeschoven naar de opdrachtgever.”
Over het partnerschap
Chartercrew werkt op het gebied van payrolling samen met Nedflex. Nedflex is lid van de ABU en ISO 9001:2008, VCU, NEN 4400-1 en SNA gecertificeerd. Nedflex is partner van onder meer LTO Seizoenarbeid, Koninklijke Horeca Nederland en Recreatie Nederland.
Meer informatie www.chartercrew.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht