Informatie voor de watersporter

Charterschip Marie Galante verklaart passagiers tot trainees om Solas-controle Denemarken en Duitsland te omzeilen

Nederlandse charterschepen, die met meer dan twaalf passagiers door de Deense wateren naar de Oostzee varen, lopen risico aangehouden te worden, omdat ze als klassieke zeilschepen niet aan bepaalde Solas-eisen (voor algemene scheepsveiligheid) kunnen voldoen. Om aanhouding te voorkomen vaart de zeillogger Marie Galante straks als Special Purpose Ship.

De Oostzee is het belangrijkste vaargebied voor zo’n 60 klassieke zeezeilschepen van de Nederlandse chartervloot, vertelt Johan Pals, bestuurslid van de Stichting Loggerbehoud. Hij is stuurman en vanaf komende zomer als kapitein op de als schoener getuigde klassieke logger Marie Galante, die ieder jaar tussen mei en september met 18 passagiers op de Oostzee vaart. Sinds 2007 zijn Duitsland en in het bijzonder Denemarken strenger gaan controleren op de Solas-eisen waaraan met meer dan twaalf passagiers moet worden voldaan.

Trainees
Om te voorkomen dat de Marie Galante in Deense wateren wordt aangehouden heeft de Stichting Loggerbehoud een wereldwijd erkend Special Purpose-certificaat aangevraagd, waardoor de passagiers tot trainees kunnen worden verklaard; daarvan mag men er wel meer dan twaalf aan boord hebben. ‘Dat heeft de kosten enorm verhoogd’, vertelt Pals. ‘We moeten aan meer eisen voldoen dan voorheen. Er wordt wat strenger op gecontroleerd, wat op zich niet vervelend is, want we voldeden al aan de meeste eisen. Maar er zijn ook dingetjes die een beetje onzin zijn, zoals dat elke tank een niveaumeter moet hebben.’ (Schuttevaer)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht