Informatie voor de watersporter

Christa ten Brinke breekt mast op 100 mijl van finish Mini Transat 650 en krijgt hulp

San Salvador de Bahia – De Nederlandse deelneemster aan de Mini transat 650  Christa ten Brinke heeft 110 mijl voor de finish haar mast gebroken.  Vanochtend om 6:02 Nederlandse tijd heeft ze haar noodbaken in werking gezet op 15 mijl van de Braziliaanse kust om aan te geven dat ze assistentie nodig had.

Een vrachtschip en de Braziliaanse marine zijn op weg gegaan naar haar positie. De laatste zou Ten Brinke met boot naar de haven van Mangue Seco, ten zuiden van Aracaju brengen. Haar man Ysbrand Endt, ook deelnemer aan de Mini Transat is samen met de Brazilaanse deelnemer Khan Chu in een auto van de organisatie op weg naar het havenplaatsje. Ten Brinke lag op het moment van de mastbreuk op de 28ste plaats in het klassement. Met het inroepen van de hulp van het racemanagement is Ten Brinke niet meer gerechtigd te finishen.

Ysbrand Endt noemt het een grote emotionele rollercoaster: “Ik ging van verwachtingsvol wachten, naar schrik, naar teleurstelling, maar voelde ook een enorme trots! Trots op wat ze bereikt heeft, maar zeker ook trots op wat ze nu aan het doen is: met een eigen gemaakt noodzeil, op eigen kracht naar de haven Aracaju, 50 mijl noordelijker dan waar ze nu ligt. De wind vanuit het zuiden is met 25 tot 30 knopen te sterk om toch de laatste 100 mijl naar Bahia af te leggen. De race is over.”

“Er was een Nederlands containership in de buurt. We hebben contact gehad met de kapitein en hij vertelde onder de indruk te zijn van Christa en liet weten dat haar moraal goed is. Hij laat haar dan ook met een gerust hart achter om de laatste mijlen van haar race af te maken.”

“Ik probeer nog niet te denken aan het moment dat ik haar in m’n armen kan sluiten; dan gaan de sluizen open en houd ik niet meer op met janken. Ik zit nu in de regelmodus en dat is maar goed ook.” (Nauticlink,  Transat 6.50, Live posities,   Christa ten Brinke en Ysbrand Endt )

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht