windverwachting

Comanche ondanks roerproblemen als eerste over de finish van Sydney Hobart Yacht Race 2015

Comanche tijdens de onstuimige start (foto ROLEX/Stefano Gattini)
Comanche tijdens de onstuimige start (foto ROLEX/Stefano Gattini)

Hobart – Het Amerikaanse jacht Comanche geschipperd door Ken Read is als eerste over de finishlijn van de Sydney Hobart Yacht Race 2015 gegaan. Wie wil kan er een stukje geschiedenis in zien, want het is het eerste winnende jacht in deze klasieker, dat op naam staat van een vrouw, Kristy Clark. In praktijk is de in 2014 gebouwde Comanche het laatste 100 voets speeltje van de Amerikaanse internetpionier Jim Clark. De mede-eigenaresse (van Australische komaf) heeft overigens wel zelf meegevaren, terwijl echtgenoot Jim op de wal is gebleven.

Opmerkelijk unicum is dat Comanche in eerste instantie had opgegeven wegens averij aan het roer en zelfs 30 mijl terug is gevaren richting Sydney, alvorens de schipper na een reparatie op het water toch besloot door te zetten naar Hobart. De tijd van Comanche was 2 dagen, 9 uur, 58 minuten en 30 seconden, zo’n 16 uur meer dan het record van Wild Oats XI in 2012. Deze laatste heeft in deze race moeten opgeven vanwege een gescheurd grootzeil.

Overigens heeft de wedstrijd in het teken gestaan van een uiterst zware eerste dag met een dertigtal opgevers vanwege averij. Het eveneens Amerikaanse jacht Rambler, dat als tweede zal eindigen, lijkt na correctie door het ratingsysteem de uiteindelijke eerste plaats te gaan opeisen. (Nauticlink, Comanche, www.rolexsydneyhobart.com)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X