‘Crazy Kiwi’ Conrad Colman finisht 16de in Vendée Globe als zeiler zonder mast

Les Sables d’Olonne – Conrad Colman heeft vanmiddag om 14:00 uur de finish van de Vendée Globe gehaald, na ruim 700 mijl met een geimproviseerd noodtuig te hebben gezeild. Nog eerder op de dag dan men gisteren verwachtte. Als de ‘Crazy Kiwi’ zijn mast niet had gebroken ten westen van Portugal, dan was hij op de tiende plaats geeindigd, nu is het de 16de geworden. De laatste van de 110 dagen heeft Colman geleefd op twee biscuits en het noodrantsoen van de boot.

foto: Liot/Blanchet – Vendée Globe

Colman is zeilmaker van beroep en heeft wellicht het meest efficiente nooddtuig ooit geconstrueerd. Slechts twee keer eerder hebben deelnemers – Philippe Poupon en Yves Parlier – de Vendée Globe onder noodtuig uitgevaren, maar toen ging het om enkele tientallen mijlen.

Colman is de eerste zeiler ooit die de Vendée Globe heeft uitgevaren zonder gebruik te maken van enige fossiele brandstof. Hij vulde zijn accu’s met zon, water en wind-energie. Alleen de energie uit water werd problematisch, nadat hij na z’n ontmasting niet genoeg snelheid meer kon maken.

Colman wordt geprezen om zijn wil en vasthoudendheid. Voor zijn academische studie en een carrière in de zakenwereld trok hij eerst naar de USA, maar sinds tien jaar leefde hij in Frankrijk en werkt daar op werven alleen om de Vendée Globe te kunnen zeilen. Het verspelen van zijn mast en tuig bezorgde hem een financieel probleem. “Die mast was even kostbaar als m’n huis, waar ik ook al een hypotheek op heb…” Conrad vond een ‘last minute’ sponsor in de Londense Foresight Group. Zijn boot werd pas twee dagen voor de start met de naam van de sponsor gedecoreerd. (Nauticlink, Vendée Globe, live posities)