Informatie voor de watersporter

C&W Design ontwikkelt koolstof boegspriet voor mini 650's

PERSBERICHT
Zwolle – C&W Design uit Zwolle heeft voor MINI 650 Proto Zeilers een nieuwe draaibare boegspriet ontworpen en geproduceerd. De boegspriet heeft in tegenstelling tot de bestaande boegsprieten een driehoeksvorm. De lengte is 275 cm. Door te kiezen voor een driehoeksvorm wordt het water tijdens het contact gespleten. Het drukoppervlakte is kleiner waardoor de kans op breuk wordt verminderd. De boegspriet is geproduceerd van Carbon.
Op het horizontale vlak is een genuarail gemonteerd die het mogelijk maakt om de gennakers (Code zero’s), die dmv van een furlsysteem worden gevoerd eenvoudig over de volle lengte van de rail te bewegen. Vanuit de kuip is dit systeem gemakkelijk te bedienen. Het voordeel is dat het zeildrukpunt kan worden beinvloed. Met veel wind kan het zeil naar voren worden gebracht met minder wind wordt er een beter lucht doorstroming verkregen door het zeil naar voren te halen. De bandbreedte van de windsterkte wordt daardoor vergroot en de toepassingsmogelijkheden uitgebreidt.
De eerste boegspriet is voor Coen Pen, schipper en projectmanager van het MINI 650 Zeilproject Zeilswitchnu. Coen is ook de bedenker van dit systeem. Hij hoopt door toepassing van dit systeem dat zijn handling wordt vereenvoudigd waardoor de inspanning wordt verkleind met als gevolg dat de pieken in zijn inspanningscurve worden afgevlakt. De komende maanden wordt dit systeem op het IJsselmeer en Noordzee getest.
C&W Design is een samenwerking tussen Coen Pen en Wouter Moulijn die als carbonspecialist het idee in technische heeft verfijnd en geproduceerd.
Meer informatie Coen Pen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht