Informatie voor de watersporter

De 34ste Medemblik Regatta start morgen met 330 boten in acht klassen

MEDEMBLIK – Morgen start de 34ste editie van de Medemblik Regatta. Van de 330 inschrijvingen bestaat ruim een derde van de vloot uit RS:X windsurfers (mannen, vrouwen en U19). De RS:X mannen varen dit evenement in de grootste vloot met 63 zeilers tot nu toe. Olympisch-, Wereld- en Europees kampioenen reizen af naar Nederland om van 22 tot en met 26 mei te verschijnen aan de start.

Er wordt gevaren in 8 verschillende zeilklassen tijdens de Regatta: 49er, 49erFX, Laser, Laser Radiaal, Nacra 17 en RS:X (mannen, vrouwen en onder 19). De ervaren zeilers nemen het op tegen de jonge talenten. Dit allemaal in voorbereiding op de wereldkampioenschappen in Aarhus, Denemarken, komende zomer. Medemblik blijkt met zijn gelijkwaardige vaaromstandigheden de perfecte plek te zijn om te trainen voor dit kampioenschap.

Marit over de Regatta
Voor de Nederlandse zeilers is het de enige regatta die ze varen in hun eigen land. Het is dan ook niet verrassend dat ze hier allemaal bij willen zijn. Laser Radiaal zeilster Marit Bouwmeester: “Vroeger was de Medemblik Regatta een wereldbekerwedstrijd, dat is helaas niet meer zo. Maar het blijft leuk om in eigen land te racen en het is altijd een goed georganiseerd evenement.” Lilian de Geus, RS:X windsurfster, denkt er hetzelfde over. “Het is altijd een leuke wedstrijd om goed te varen. Het is ook leuk voor vrienden en familie van thuis om hier te kijken.”

Bij de RS:X mannen staat tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberge klaar om weer in vorm te komen. Afgelopen wereldbekerwedstrijd in Hyeres vielen zijn resultaten wat tegen. “Het was uitdagend. Dit was voor mij verre van een goede wedstrijd, maar het is wel een heel nuttig leerproces geweest. Dit was voor mij de kickoff van het Europese circuit. Ik wilde het balletje weer aan het rollen krijgen, maar het leek deze week meer op een stuiterballetje. Die gaan we hopelijk gauw weer laten rollen!”

Zijn trainingsmaatje Kiran Badloe lijkt meer in vorm, hij weet in Hyeres de medaille wedstrijden te halen en eindigt hier op een 6de plek. In Medemblik mogen we een spannende strijd tussen deze twee heren verwachten. Maar we gaan nog veel meer Nederlandse topsurfers zien in het grote internationale veld. Sil Hoekstra, Sam Wennekes, Luuc van Opzeeland, allemaal jongens die staan te popelen bij Dorian en Kiran aan te sluiten in de wereldtop.

De 49er en 49erFX klasse, de zogenoemde High Performance Class van het Watersportverbond, zijn als team de hele winter volop aan het trainen geweest. Sinds een aantal weken is de teamindeling bekend en is er gestart aan de voorbereidingen richting het wereldkampioenschap in Aarhus.

Internationale zeilers
In de Nacra 17 klasse zeilen op dit moment geen Nederlandse zeilers. Wel zien we hier wereldklasse zeiler Iker Martinez samen met Olga Maslivets. Iker heeft zich bewezen als allround zeiler met 4 Volvo Ocean Races op zijn naam en Olympisch goud in de 49er (Athene 2014). Nu richt hij zich volledig op catamaran zeilen en vaart hij in de GC32, M32 en Nacra 17 klassen. Samen met Olga won hij recent de bronzen medaille tijdens de World Cup in Hyeres.

De Medemblik Regatta trekt zo Europa’s beste zeilers aan, maar er is ook een groot aantal zeilers van andere continenten. Zeilers uit Guatemala, Hongkong, Thailand, Nieuw Zeeland en Australie reizen naar Europa af om te racen in onder andere de Medemblik Regatta, ter voorbereiding op het Wereld Kampioenschap.

Medaille wedstrijden in theater stijl
In 2017 heeft de Medemblik Regatta met succes het theater stijl racen aan de medaille wedstrijden toegevoegd voor de 49er en 49erFX klassen. De fysieke grenzen aan iedere zijde van de baan maakten deze wedstrijden spectaculair om te kijken en makkelijk te volgen. Voor de zeilers werd de competitie nog spannender met deze fysieke grens. Dit jaar voegt de organisatie deze stijl opnieuw toe, maar nu aan de medaille wedstrijden voor alle 8 klassen. Deze wedstrijden, die op zaterdag worden gevaren voor alle klassen, worden zo nog aantrekkelijker om te kijken voor bezoekers en media. Voor de zeilers betekent dit dat de strijd veel dichter op elkaar zit. (teamnl.org, www.medemblikregatta.org)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht