Informatie voor de watersporter

De Hollandse botenbouwer van Ho Chi Minhstad

Ho Chi Minhstad (Vietnam) – Zelfs na zeventien jaar wonen en werken in Vietnam spreekt Jan Visser geen Vietnamees. Nergens voor nodig, zo blijkt. Vanaf zijn werf in Ho Chi Minhstad levert hij schitterende schepen aan voor internationale wateren.

Een blik op de handen van Jan Visser (57) en je weet genoeg: hier staat een scheepsbouwer. Op zijn huid zitten resten zwart rubber, overgehouden aan een klusje eerder deze week. En dan is er die rechterduim, of wat er van over is. ‘Drie jaar geleden vond ik het weer eens te traag gaan op mijn werf. Gehaast begon ik hout te zagen en toen ging het mis.’ Jan kijkt naar zijn halve duim en haalt zijn schouders op. ‘Eigen schuld.’

Want het was toch zijn eigen idee om in 1994 naar Vietnam te emigreren, om vanuit daar boten te ontwerpen en te bouwen? Tijdens zijn studie scheepsbouw aan de Technische Universiteit van Delft ontwikkelde Jan een softwareprogramma dat het ontwerpen van schepen makkelijker maakt. ‘Na mijn studie zocht ik klanten om de software aan te verkopen. Ik werd daarbij geholpen door een Vietnamees en die wees op de houtmarkt in zijn land.’ (Radio Nederland Wereldomroep)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht