Mirabaud Yacht Racing Image

De mooiste beelden

Het zijn de donkere dagen van het jaar. Schippers maken hun laatste reisje van het seizoen richting de winterstalling. De zomer is nog slechts een herinnering. Wie die zeilzomer mist kan nog een beetje dat goede gevoel krijgen door een bezoek te brengen aan de belangrijkste fotowedstrijd op watersportgebied, de Mirabaud Yacht Racing Image. Elk jaar sturen de top-watersportfotografen van over de hele wereld hun beste foto in. Een jury maakt een eerste selectie waarop het publiek de beste twintig foto’s kan kiezen. Uiteindelijk kiest de jury weer de winnaar.

Hoge eisen, strenge regels

De eisen aan de beelden zijn hoog. Onscherp, geen mooie kleuren? Afgewezen. Op uitzonderingen na toont elke foto niet alleen een boot of een schip maar ook de zeilers. Het maakt een zeilfoto veel interessanter, de kijker naar de foto kan zich identificeren met de zeilers op de foto. Er ontstaat interactie. Maar de beelden zijn niet alleen scherp, mooi en interactief. Om door te dringen tot de finale moet de foto nog iets hebben. Het beeld moet een verhaal vertellen. Er moet iets gebeuren dat de aandacht trekt. Vaak gaat er iets gebeuren op de foto. Een boot slaat bijna om. Een golf nadert. Een zeiler voert een handeling uit. Soms is de setting het hoofdonderwerp en speelt de boot maar een kleine rol. Foto’s die laten zien in wat voor waanzinnige situaties je terecht kunt komen op het water.

Geluk

Voor het maken van een foto voor de finale gaan de fotografen niet zomaar een keer het water op. De beeldmakers bevinden zich op bijzondere plekken waar ze veel moeite voor moeten doen. Wie beter kijkt zal zich bij veel foto’s afvragen hoe de fotograaf die foto heeft kunnen maken. Waar stond, zat of lag hij of zij? Om de foto’s te maken van de crashes, bijna, crashes, zeilers die overboord vallen en extreme weersituaties speelt natuurlijk geluk een rol. ‘Je ziet bijna nooit zeilers overboord vallen en hij maakt er nog een foto van ook!’ Maar dat geluk kan een fotograaf ook afdwingen. Door er te zijn. Door er altijd te zijn, door perfecte foto’s te maken en vervolgens ook die foto te maken op het moment dat er iets aparts gebeurt voor de lens. 

Mild

In de naam van de Mirabaud Yacht Racing Image fotowedstrijd staat nadrukkelijk het woord Racing. De foto’s moeten gemaakt zijn tijdens een wedstrijd of wedstrijd-gerelateerd zijn. Een strenge eis. Toch lijkt het erop dat de jury dit jaar wat milder is geweest. We zien meerdere foto’s die zijn genomen tijdens een ‘training’. Dat kan natuurlijk elke situatie zijn, ook ver van enige wedstrijdbaan. Een schitterende foto van een duik van de boegspriet in helderblauw water zou genomen zijn op een wedstrijddag zonder wind. Maar als de huik nog om het grootzeil zit heeft het wel erg weinig met Racing te maken. We zien een foto van een parade met zes vliegtuigen. Een uniek moment maar het schip vaart op de motor. Een drone-shot van een zeilschool-vloot op mistig water is prachtig. De toonaangevende zeilnieuws website Scuttlebutt Sailing News vindt zelfs dat twintig procent van de foto’s niet aan de eigen regels voldoet. Gelukkig levert de wedstrijd nog steeds magnifieke beelden op. Op 13 november wordt de winnaar bekend gemaakt. Laten we hopen dat het geen zwempartij, parade of zeilschool is. 

https://www.yachtracingimage.com

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin