Informatie voor de watersporter

De Pieperrace: zeilen met piepers om de Hongerwinter te herdenken

Volendam – Een jaar geleden werd ik gevraagd of ik deel wilde nemen in de organisatie van de Pieperrace. ‘Jij als Volendammer en fanatieke zeilster moet er toch wel voor zorgen dat dit evenement blijft voortbestaan,’ klonk het aan het aan de andere kant van de lijn. ‘De heren die nu in het bestuur zitten worden allemaal een dagje ouder.’ Daar kon ik geen nee op zeggen. ‘En ben ik daar heel veel tijd aan kwijt? Want ik ben van plan om nog veel weg te gaan dit jaar. Zeilen met een tallship.’ ‘Twee keer vergaderen en een etentje.’ ‘Daar teken ik voor.’

In 1944 net voor Kerstmis werd er gevraagd aan de Volendammer vissers om aardappelen (piepers) te vervoeren van Friesland naar het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.’ Ik schaam me. Ik ken dit verhaal helemaal niet goed. (Zeilhelden, www.pieperrace.nl)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht