windverwachting

De terugkeer in de krant van de strip over Kapitein Rob en zijn zeilschip De Vrijheid

Leiden – 75 jaar na zijn entree in de krant verschijnt een nieuw avontuur van stripheld Kapitein Rob. De laatste reis van De Vrijheid is bedoeld als eerbetoon aan tekenaar Pieter Kuhn.

Tekenaar Fred de Heij uit Zaandam en journalist Frank von Hebel uit Groningen sloegen de handen ineen voor een nieuwe avonturen-strip, die met ingang van vrijdag 11 december in deze krant wordt gepubliceerd. Zes dagen in de week. Tachtig, misschien wel honderd stripstroken achtereen. Op zijn Nederlands: twee of drie plaatjes met daaronder tekst.

De naam van de hoofdrolspeler in de nieuwe strip kan vertrouwd voorkomen: Kapitein Rob. Dat heeft een oorzaak. Het initiatief van Von Hebel is bedoeld als eerbetoon aan Pieter Kuhn (1910 – 1966), de Amsterdammer die 75 jaar geleden een avonturier en diens zeilschip De Vrijheid bedacht. Via dagblad Het Parool groeide kapitein Rob destijds uit tot een nationale bekendheid die door tijd en ruimte kon reizen. (Leidsch Dagblad, www.kapiteinrob.nl, www.pieterkuhnstichting.nl)

3 Berichten

 • Siebren de Boer

  2 jaren geleden / 15 december 2020 om 16:55 uur

  Kapitein Rob
  Leuk na 75 jaar weer oude bekenden. De getekende strip van Kapitein Rob volg ik met respect en dank op de voet. Nog slechts drie uitgaven daarvan gezien, maar toch is mij al iets opgevallen. Op de flank van de oude reddingsboot de Brandaris staat N.Z.H.R.M. Maar moet dit niet zijn: K.N.Z.H.R.M. De K staat voor koninklijk en dat gold toen al in die jaren. Koninklijke Noord- en Zuidhollandsche Reddingmaatschappij. Tegenwoordig KNRM.

 • Anders

  2 jaren geleden / 17 december 2020 om 19:47 uur

  Ik ben zeer verbaasd dat zo’n strip de plaats in heeft genomen op de altijd zo leuke pagina van de Leeuwarder Courant.
  Eerlijk is eerlijk, ik vind deze strip een doorn in het oog.

  Ook al ben ik gek op schepen, de eilanden e.d. .. deze strip past er gewoon niet tussen en mag van mij zo snel mogelijk verwijderd worden in de huidige vorm.

 • Peter Kropveld

  2 jaren geleden / 20 december 2020 om 12:24 uur

  Als Kapitein Rob liefhebben van het eerste uur, geboren in 1942, vind ik de nieuwe strip toch teleurstellend. Vooral wat betreft de tekentechniek. Kuhn tekende met Oost Indische inkt en werkte -net als Herge van Kuifje en Han G. Kresse van Eric de Noorman- met een “klare Lijn”. Daardoor kwamen zijn tekeningen zeer realistisch over. Kuhn overtrof daarbij mijns inziens Herge en Kresse. Vooral de strips over de zeventiende eeuw , met Peer de Schuymer en Robert Janszoon, zijn juweeltjes ! Helaas is dat bij de nieuwe strip niet zo. Mijn advies aan de huidige tekenaar, Fred de Heij, is om de techniek van Kuhn te bestuderen en nieuw leven in te blazen. Benieuwd of dat gaat lukken…

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X