Volgens De Gelderlander heeft WSV Giesbeek de gemeente Zevenaar uitgelegd, dat het binnenhalen van de ‘Eredivisie Zeilen‘ 30.000 euro kost. Of ze maar 10.000 euro wilde schuiven om ‘landelijk in de picture te komen’. Nou Zevenaar is goed, maar niet gek. Hoewel, toch nog 4000 euro aan de club betaald. Ze ontdekten te laat, dat de Eredivisie Zeilen niet uit de Nederlandse top bestaat – zoals de naam toch doet vermoeden – maar gewoon uit goedbedoelende amateurzeilers.
Bij elkaar gesprokkeld door een organisatiebureau in Amsterdam, die zelfs de speciale Nederlandse Eredivisie Zeilen BV heeft opgericht om bedrijven de kans te bieden met deze amateurs ‘hun marketing- & communicatiedoelstellingen’ te bereiken. Het bureau is vergeten te vertellen dat die naam ‘Eredivisie Zeilen’ weinig met de werkelijkheid te maken heeft, maar vooral bedoeld is om hier en daar wat geld af te trochelen. Het is gewoon een gezellig in elkaar geflanst Nederlands clubkampioenschap.
Tja, dan loopt het met de communicatie al vroegtijdig mis. Want clubkampioenschappen zijn in de zeilsport alleen maar leuk voor de deelnemers zelf. Daar haal je de warme bakker mee binnen, maar geen grote bedragen. Laat staan publiek en Russische hooligans. Ookal is dat laatste wel weer prettig. Die Eredivisie BV kan zich beter omdopen tot Clubkampioenschap BV. Om recht te doen aan de werkelijkheid en de zeilerij niet in diskrediet te brengen.
Ook in Friesland hebben ze met een andere werkelijkheid te maken, dan gedacht. De laatste greppel van het 450 miljoen kostende Friese Merenproject is nog niet uitgebaggerd, of Omrop Fryslân (Omroep Friesland, ja) begint te zeuren in haar Fryslân DOK van 4 juni dat 17 miljo voor het Polderhoofdkanaal wellicht een beetje veel was. Waarom? Omdat de totale refit van dat kanaaltje geen 63 banen maar misschien 4 banen zal opleveren. Komisch wel, na jaren van halleluja.
In plaats juist nu te laten zien hoe leuk het op het water kan zijn, toont deze Friese documentaire hoe de Fryske watersport in een diepe depressie verkeert. Ingekrompen werven, lege kantines, lege havens, scheefgezakte steigers en Merk Fryslân-baas Martin Cnossen, die roept dat de overheid alweer moet stimuleren en de ondernemers wel aan de slag moeten. ‘Iets met flyboarden of waterskiën’ om de jeugd te trekken… Om de tranen over je wangen te doen biggelen.
Want ‘de vergrijzing’ van de watersport is de nieuwe werkelijkheid geworden. Zowel in de Fryslân DOK uitzending als in dit ‘vergrijzings item‘ van Omroep Zeeland zou de jeugd geen interesse meer hebben in het bezitten van een boot. De aanstormende generatie zou zich opeens meer interesseren in andere sporten als kitesurfen, en wakeboarden. Maar 35 jaar geleden ging de jeugd toch ook al windsurfen?
Ik denk eerder, dat de generatie twintigers tot veertigers echt dolgraag een boot zou willen bezitten, maar niet kán bezitten. Te kostbaar en te veel onzekerheden. Iedereen is al druk genoeg met het krijgen én behouden (..) van een inkomen, een huis, en andere primaire verplichtingen. Een boot is een lange termijn investering, de huidige samenleving staat daar haaks op.
Laten we toch een beetje positief de zomer in gaan. Tegen de tijd dat we ons weer zorgen gaan maken, dat de economie oververhit raakt, en om werknemers smeekt, zal ook de gesettelde starter gewoon weer een boot kopen. Als investering! Dat kunnen we gewoon afspreken, omdat de geschiedenis zich herhaalt en varen leuk is én blijft voor oud en jong. Mooie zomermaanden gewenst!
Met vriendelijke groet,
Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink