Informatie voor de watersporter

Deelnemende watersportverenigingen aan 'Eredivisie zeilen' starten hun reeks NK-wedstrijden op 12 mei in Almere

PERSBERICHT
Amsterdam, Almere – Vrijdag 12 mei gaat de eerste speelronde van de Eredivisie Zeilen 2017 van start op het Weerwater in Almere. Achttien optimaal voorbereide watersportverenigingen strijden, over vijfspeelrondes, voor het landskampioenschap van het seizoen 2017. De landskampioen plaatst zich uiteindelijk automatisch voor de Champions League Sailing in 2018. Een speelronde duurt drie dagen.
18 ambitieuze verenigingen
In totaal doen er 18 toonaangevende watersportverenigingen mee aan de Eredivisie Zeilen 2017. De grote vraag is hoe de verschillende Eredivisie-teams uit de winterstop zijn gekomen? WSV Almere Centraal, de landskampioen van 2016, zeilt tijdens de seizoen opener een thuiswedstrijd. Naast Almere Centraal zijn KWS Sneek, Jachtclub Scheveningen, VWDTP Groningen, WSV Giebeesk, RR&ZV Maas en Roer uit Roermond en WV Braassemermeer ook grote kanshebbers, in elk geval op papier. Maar hoe komen de andere clubs uit de winter? En de zeilwereld kijkt natuurlijk rijkhalzend uit naar de prestaties van de twee nieuwkomers: International Yacht Club Amsterdam en WSV Het Witte Huis uit Loosdrecht.
Landskampioen verliest drie topzeilers op transfermarkt aan nieuwkomer IYCA
Het is WSV Almere Centraal niet gelukt om het winnende team van 2016 bij elkaar te houden. Drie ervaren zeilsters zijn overgestapt naar nieuwkomer International Yacht Club Amsterdam. Teamcaptain WSV Almere Centraal Den Engelsman: “Er zijn drie ervaren zeilsters uit het team gestapt. Maar we hebben er vier hele goede nieuwe zeilers voor teruggekregen: Wil Becker, Yuri Hummel, Rob van Burik en olympisch windsurfster Lilian de Geus (4de op Olympische Spelen Rio). De mannen hebben al meegetraind afgelopen winter. Lilian nog niet, maar die is er dit weekend niet bij omdat ze het EK windsurfen heeft in Marseille.”
“Na dit weekend weten we waar we staan”
Ondanks de gewijzigde teamsamenstelling is het doel duidelijk voor de Almeerse zeilers. Den Engelsman vervolgt: “Natuurlijk gaan wij weer voor het podium dit seizoen. We willen weer een ticket voor de Champions League Sailing bemachtigen. Deelname aan de Champions League is een waanzinnig mooie uitdaging, daar willen we bij zijn. Maar dat wordt elk jaar lastiger. De concurrentie is sterker geworden. Alle teams hebben meer getraind afgelopen winter. De strijd op het water wordt spannender dan ooit. Na deze eerste speelronde in Almere weten we waar iedereen staat.”
Nieuwkomer International Yacht Club Amsterdam met vrouwenteam
De International Yacht Club Amsterdam (IYCA) is een van de twee debutanten dit seizoen. Fettje Osinga – teamcaptain IYCA: “De IYCA bestaat nog maar twee jaar. Voor de vereniging is het super om in de Eredivisie Zeilen mee te kunnen doen. Een aantal van onze vrouwen hebben wij bij de landskampioen weggekaapt. Dus we hebben ervaring aan boord. Als vrouwenteam zijn we van mening dat je altijd moet meedoen om te winnen. We zijn stuk voor stuk bloedfanatiek! Maar aangezien we voor het eerst meedoen met dit team is het vooral eerst kijken waar we staan. De Eredivisie evenementen zijn verder ook leuk om vrienden en familie mee te nemen. Iets wat bij reguliere zeilwedstrijden vaak niet echt kan. Dus het fun-gedeelte is ook zeker net zo belangrijk.”
Almere voor derde keer thuishaven Eredivisie Zeilen
Na het testevenement in 2015 en de finale van het seizoen 2016 is Almere komend weekend voor de derde maal op rij gastheer van de Eredivisie Zeilen. Nik Smit – directeur Almere City Marketing: “De Eredivisie Zeilen is zo’n uniek evenement – midden in Almere Centrum zeilen op het hoogste niveau. Wij zijn er trots op, en niet in de laatste plaats ook dat het winnende team vorig jaar uit Almere kwam. We kijken uit naar weer een lang weekend spektakel op het water!”
Wat is Eredivisie Zeilen
In de Eredivisie Zeilen strijden toonaangevende watersportverenigingen van Nederland in moderne sportboten van het type J/70, geleverd door de organisatie om de landstitel. Zeilers hoeven alleen hun eigen zeilpak mee te nemen. De boten worden geleverd door de stichting J-Club Nederland die mee investeert om de Eredivisie Zeilen mogelijk te maken. De wedstrijdformule is helder: korte races, identieke boten, één wedstrijdbaan en vijf speelronden op unieke locaties verspreid door Nederland, georganiseerd door een sterk wedstrijdcomité. De Eredivisie Zeilen is direct en online te volgen met live beelden, verrijkt met animaties en voorzien van deskundig commentaar. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn kunnen de race eenvoudig ervaren met begrijpelijk commentaar van experts.
Locaties en data 2017
Het Eredivisie Zeilen seizoen 2017 bestaat in 2017 over een vijftal speelrondes verspreid over het land:
Speelronde 1 12 – 14 mei Almere
Speelronde 2 30 juni – 2 juli Aalsmeer
Speelronde 3 28 – 30 juli Scheveningen
Speelronde 4 1 – 3 september Veere
Speelronde 5 6 -8 oktober n.t.b.
Europese finale
De club die zich landskampioen mag noemen zal Nederland samen met de nummers twee en drie vertegenwoordigen in de mondiale Sailing Champions League. Deze bestaat in 2017 uit een tweetal halve finales: 11 – 13 augustus in Sint Petersburg en 1 – 3 september in ST. Moritz. De finale zal vervolgens plaatsvinden van 22 tot 24 september in het Italiaanse Porto Cervo. Namens Nederland doen dit seizoen landskampioen Almere Centraal, de KWS Sneek, Jachtclub Scheveningen en RR&ZV Maas en Roer mee in de Champions League.
Hieronder het volledige overzicht van de achttien deelnemende verenigingen met tussen haakjes de klassering van het team in het seizoen 2016.
• International Yacht Club Amsterdam (-)
• Jachtclub Scheveningen (3)
• KNZ&RV Muiden (11)
• KWS Sneek (2)
• KWV De Kaag (9)
• RR&ZV Maas en Roer (4)
• SZ & WV Uitdam (12)
• VWDTP (5)
• WSV Almere Centraal (1)
• WSV Almere Haven (13)
• WSV Flevomare (17)
• WSV Giesbeek (6)
• WSV Heeg (10)
• WSV Het Witte Huis (-)
• WV Braassemermeer (7)
• WV Breskens (8)
• WV Wolphaartsdijk (15)
• Zeilteam Westeinder (14)
Meer informatie www.eredivisiezeilen.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht