Informatie voor de watersporter

Deelnemers World Canals Conference in Groningen brengen deze week bezoek aan Friesland en Friese Merenproject

Groningen, Leeuwarden – Op woensdag 21 september 2011 brengen bezoekers van de World Canals Conference (WCC) een bezoek aan Fryslân en Het Friese Merenproject. Het WCC is een jaarlijks congres over de nieuwste ontwikkelingen rond waterwegen en vaarroutes, die voor het eerst in Nederland wordt gehouden. Zo’n 200 deelnemers uit 15 verschillende landen komen van 18 tot en met 24 september naar het Groningse Martiniplaza voor dit congres. Op 21 september steken de deelnemers de provinciegrens over en zijn zij te gast in Fryslân.
In de ochtend zijn er lezingen en presentaties van onder meer de afdeling Internationale Projecten van de provincie Fryslân. ’s Middags gaan de deelnemers Fryslân echt beleven. Dat doen zijn via drie verschillende routes, die een mooi beeld geven van de veelzijdigheid van de provincie. Het Friese Merenproject speelt deze middag een belangrijke rol.
De eerste route neemt de deelnemers mee naar de geschiedenis en de toekomst van het Polderhoofdkanaal. Daarna volgt een bezoek aan het Damshûs en gaan de deelnemers per praam naar het Sudergemaal, in 1924 één van de eerste elektrische gemalen in Fryslân. Ook krijgt het gezelschap een presentatie over de historie en toekomst van de Turfroute.
De tweede route neemt de deelnemers mee naar het zuidwesten van de provincie Fryslân. Na een bezoek aan aquaduct Galamadammen, varen de deelnemers naar Stavoren. Daar passeren zij de Johan Frisosluis, die de komende jaren wordt uitgebreid. Het bezoek eindigt met een korte rondleiding door het Hooglandgemaal in Stavoren.
Route drie begint in het Scheepvaartmuseum in Sneek, waar burgemeester Hayo Apotheker van Sudwest Fryslân de deelnemers ontvangt. Na presentaties over Elektrisch Varen en de aquaducten in Sneek neemt Tatjana Trzin, architecte van het Geau aquaduct, de deelnemers mee voor een rondleiding bij het aquaduct.
De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke rondvaart vanuit Grou door het gebied van de Alde Feanen en een toespraak door Gedeputeerde Jannewietske de Vries.
WCC
Het WCC is een jaarlijks internationaal podium over alles wat met oude en nieuwe kanalen te maken heeft. De nieuwste ontwikkelingen rond binnen- en buitenlandse waterwegen en vaarroutes worden toegelicht door overheden, kennisinstellingen, bedrijven, toeristische organisaties en vertegenwoordigers van particuliere kanaalorganisaties. Er zijn lezingen, workshops en werkbezoeken.
Meer informatie www.worldcanalsconference2011.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht