windverwachting

Deense SAR-helikopter evacueert Nederlandse scholier onder moeilijke omstandigheden van driemaster Christian Radich

Skrydstrup (Denemarken) – Vorige week dinsdag 21 maart heeft een EH101 Merlin reddingshelikopter uit het Deense Skrydstrup 110 mijl uit de kust een 16-jarige leerling van de Maritieme Academie in Harlingen van boord gehaald van de Noorse opleidingsdriemaster ‘Christian Radich’. De jongen was ongelukkig ten val gekomen, had zijn hoofd hard gestoten en was even bewusteloos geweest. De schipper achtte vervoer naar een ziekenhuis gewenst.

Toen de helikopter bij het schip aankwam stond er 35 knopen wind, en had het schip moeite een stabiele koers te varen. De drie getuigde masten van het rollende en dobberende schip zaten een evacuatie danig in de weg. Voor de heli-piloot een absolute uitdaging toch zo dicht mogelijk bij het achterdek te komen om eerst een lijnverbinding te maken. De video laat goed zien hoe moeilijk de omstandigheden waren.

Toen dat na een aantal pogingen gelukt was, zodat een lid van de heli-bemanning op het schip kon afdalen, heeft deze ervoor gezorgd, dat de evacuatie alsnog met succes kon plaatsvinden en de jongen naar het ziekenhuis van Esbjerg is gebracht. Daar werd niks ernstigs geconstateerd, zodat de maritieme student er op een flinke hoofdpijn na nog goed vanaf is gekomen. (Nauticlink, Flyvevåbnet, Maritieme Academie Harlingen).

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X