Informatie voor de watersporter

Delta Lloyd vaarwel…

Eén van de succesvolle slogans van Delta Lloyd was sinds een jaar of tien ‘Niets is zeker’. Helaas is deze waarheid in de tweede helft van 2016 in toenemende mate ook voor de verzekeringsmaatschappij zelf gaan gelden. Als de aandeelhouders akkoord gaan, en Nationale Nederlanden de verzekeraar inderdaad opslokt, zal de merknaam Delta Lloyd van het podium verdwijnen. Voor het Watersportverbond zou dit het vroegtijdig verlies van haar trouwe hoofdsponsor betekenen.

De troubles begonnen al in de nadagen van voormalig bestuursvoorzitter Niek Hoek, die in 2015 Delta Lloyd na achttien jaar – volgens het FD onder druk van De Nederlandse Bank – gedwongen zou hebben verlaten. In welke mate Hoek door hoge risico’s te nemen en confrontaties aan te gaan zijn voormalig werkgever uiteindelijk heeft geholpen, is achteraf dus een beetje de vraag. Wel staat vast dat talloze olympische zeilers hem veel dank zijn verschuldigd. Als groot zeilliefhebber heeft hij het Watersportverbond sinds 2002 verwend met een niet-aflatende sponsoring.

Maar ook na Hoek’s vertrek moet Delta Lloyd tevreden zijn geweest met het Watersportverbond. Want vorig jaar mei heeft de verzekeraar nog een nieuwe overeenkomst gesloten met het Watersportverbond ‘tot de Olympische Spelen in Tokio in 2020’. Hoe de gevolgen van de voorgenomen overname nu zullen uitpakken voor deze afspraak is nog de vraag. Ook voor Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond, drie weken nadat hij het nieuws ook ‘uit de krant heeft vernomen’.

Zal er ruimte worden gegund om af te bouwen? Delta Lloyd zal voortbestaan onder de naam van Nationale Nederlanden. De kans dat die het hele sponsorpakketje naadloos zal overnemen lijkt klein. Voor ’t zelfde geld (eigenlijk voor veel meer geld) loopt het uit op een steekspel tussen advocaten. Leeser weet in elk geval op voorhand, dat ‘het contract goed in elkaar zit’.

Een jammerlijk marketing-gevalletje van kapitaalvernietiging. Alle investeringen in het merk Delta Lloyd zijn nu dus in één klap letterlijk ‘in het water gegooid geld’. Dat krijg je ervan, als je de goden in zekere tijden tart met leuzen als ‘Niets is zeker’. Leeser, die Delta Lloyd vorig jaar nog een ‘betrouwbare sponsor’ noemde (en dit nadrukkelijk nog altijd vindt), zal op zoek moeten naar een vervanger. Is het niet nu, dan is het binnenkort. Gelukkig kan hij rekenen op de hulp van de even oude als sluwe vos Frank van den Wall Bake, kampioen sportmarketing met een grote staat van dienst.

Nu hebben veel veranderingen als hoofdkenmerk, dat ze nieuwe kansen met zich meebrengen. Delta Lloyd drukte met behulp van het Watersportverbond zo’n zwaar olympisch stempel op de zeilsport, dat het wel leek alsof er in Nederland weinig anders te doen viel in de zeilerij. Met als gevolg dat andere merken zich wel tig maal bedachten voordat ze één stap in de richting van het water zetten. Delta Lloyd was een monopolist, die concurrenten op afstand hield. In andere landen zit de sponsormarkt voor de watersport wel eens anders in elkaar en minder ‘op slot’.

Zo zijn er in Frankrijk tal van middelgrote en grote bedrijven die de zeilsport – en met name de zeezeilerij – gezamenlijk tot ongekende hoogte hebben gedreven. Zonder zo’n overheersende partij. Kijk naar de recordjagers Coville, Joyon, de Vendée Globe, Route du Rhum, Solitaire du Figaro. De zeilhelden die hieruit voortkomen, worden letterlijk gevolgd door miljoenen mensen. Het valt stilletjes te hopen, dat het vertrek van Delta Lloyd een soortgelijke ontwikkeling in Nederland tot gevolg kan hebben. Zodat we bij de volgende Vendée Globe niet alleen een Nederlandse deelnemer hebben die – hoe knap ook – meedoet ‘om het eens mee te maken‘ en de ‘cruise van z’n leven‘ uit eigen zak betaalt, maar eentje die meedoet én kans maakt om te winnen.

Ja, er blijft dus hoop! Al moet ik toegeven dat het afsluiten van het Delta Lloyd-tijdperk ook wel een beetje melancholiek maakt. Want die jongens hadden vaak goeie commercials. Behalve ‘Niets is zeker’ en recent ‘De Optimist’ produceerden verschillende reclamebureau’s nog tal van andere leuke Delta Lloyd filmpjes, die velen zich vast nog wel blijven herinneren.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht