Informatie voor de watersporter
Den Haag kijkt uit naar The Ocean Race

Den Haag kijkt uit naar The Ocean Race

Als The Ocean Race op 15 januari van start gaat in Alicante, is de aankomst van de deelnemers in Den Haag ook niet ‘ver weg’ meer. In de week van 11-15 juni verwelkomt dé zeilstad van Nederland de bekendste oceaanrace ter wereld. Op een bijeenkomst in Den Haag spraken de Nederlandse Zeilers met de aanwezige media en Wethouder Sport Hilbert Bredemeijer.

Den Haag heeft daar inmiddels ervaring mee. Het is al de derde keer in de historie van de ‘zeilrace om de wereld’ dat Den Haag in het etappeschema is opgenomen. In 2018 finishte de race zelfs in Den Haag en die zinderende ontknoping staat iedereen nog helder voor de geest. “De voorgaande keren liep zeilminnend Nederland uit voor de deelnemers en ik verwacht dat het komend jaar niet anders zal zijn”, aldus Gerd-Jan Poortman, ambassadeur van The Ocean Race The Hague en zelf meervoudig deelnemer aan de The Ocean Race.

Populair

Den Haag onderstreept hiermee maar weer eens zijn naam als zeilstad van Nederland.  “Den Haag en Scheveningen vormen het topzeilcentrum van Nederland en daar zijn we trots op. Onze olympische zeilers hebben hier hun Nationale Topzeil Centrum en binnen onze stad zijn alle watersporten immens populair. Na de finish van de Ocean Race in 2018 kijken we nu weer uit naar de stop van deze legendarische race volgend jaar juni”, aldus Hilbert Bredemeijer, wethouder Onderwijs, Jeugd, Sport en Strand.

Behouden vaart

Bredemeijer volgt ook zeker met een speciaal oog de verrichtingen van Jelmer van Beek en Rosalin Kuiper. “Rosalin is dan hopelijk helemaal rond de wereld gezeild met Team Malizia en Jelmer en zijn team racen mee met Team JAJO in Europa. Den Haag zal alle deelnemende teams met open armen ontvangen voor een welverdiende stopover in deze mooie stad aan zee. Ik wens alle deelnemers dan ook een behouden en snelle vaart en heel veel succes in de race.”

Nederlanders in The Ocean Race

Nog minder dan een maand en dan varen de deelnemende boten in Alicante uit voor de eerste etappe. Iets waar de twee jonge Nederlandse zeezeilers Jelmer van Beek en Rosalin Kuiper lang naar hebben uitgekeken.

The Ocean Race kent voor deze editie twee klassen. In de laatste twee edities van de race kwamen alle boten uit in de eenheidsklasse VO65. Nieuw zijn de foilende IMOCA’s. Op beide fronten is Nederland vertegenwoordigd. Jelmer van Beek is schipper van Team JAJO, de Nederlandse boot in de VO65-klasse en Rosalin Kuiper is co-schipper van het Duitse Team Malizia.

“De eerste etappe is eigenlijk onze vuurdoop”, aldus Kuiper, de in Zoetermeer geboren zeilster, die zelf dit jaar voor het eerst op een IMOCA zeilde. Aan de korte voorbereiding kleven risico’s. De grootste? Kuiper: “Dingen kunnen breken. Cruciale onderdelen. Op een IMOCA zit alles op het randje van veiligheid. Onze grootste uitdaging is dat de boot het volhoudt en dat we finishen.”

Kuiper, aan boord verantwoordelijk voor alle technische systemen, is zich bewust van de gevaren. “De boot is kwetsbaar en niemand mag ervan af vallen. Dat laatste is misschien wel mijn grootste angst.”

JAJO-Schipper Van Beek zei heel eerlijk dat de voorbereiding niet perfect was. Lange tijd was immers onzeker of er wel een Nederlandse boot zou meedoen en hoe de VO65-klasse in de Ocean Race eruit zou komen te zien.

“Dat maakte het wel iets lastiger om vooruit te kijken, maar nu zijn alle ogen gericht op de start in Alicante. Daar kijk ik enorm naar uit. Hoe spannend het kan worden met zes identieke boten, dat hebben we in de vorige editie van The Ocean Race wel gezien. We leven al heel lang naar dit piekmoment toe,” zegt Van Beek.

Een feestweek voor de stad

De aankomst van de Ocean Raceboten gaat in juni gepaard met een week vol festiviteiten en activiteiten in Den Haag en Scheveningen in het bijzonder. In dezelfde week, nadat de Ocean Race vertrokken is, staat Vlaggetjesdag op de agenda. Dat is de dag waarop traditioneel de aankomst van de Hollandse Nieuwe (haring) in de haven van Scheveningen wordt gevierd.

Voor meer informatie: theoceanracethehague.nl

Foto: The Ocean Race

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht