Loodsboten Berghaven

Denk groots, word loods

Met een spannende video probeert het Nederlands Loodswezen nieuwe loodsen te werven. En het moet gezegd: het ziet er spectaculair uit. Gele helikopters, motorschepen op hoge snelheid en een multihull met de letters PILOT. 

Speciale positie

Loodsen hebben altijd een speciale positie gehad in de scheepvaartwereld. Oud-kapiteins met een grondige kennis van lokale wateren leidden grote zeeschepen veilig langs verraderlijke zandbanken de haven in en uit. Het is altijd een bijzonder moment voor de bemanning als een loods aan boord stapt van een schip dat weken soms maanden op zee is geweest. Maar ook voor de loods die razendsnel zijn weg moet zien te vinden op een onbekend schip. Hij neemt niet alleen de leiding over van de kapitein maar ook de verantwoordelijkheid.

Meest zeewaardig

We kennen allemaal de historische Pilot Cutters, zeilschepen gebouwd op snelheid en handelbaarheid. Ze gelden nog steeds als iconen van schoonheid en zeewaardigheid. Ook de moderne loodsboten zijn schepen die onder zware omstandigheden zee kunnen kiezen en hun positie houden op de kruisposten buitengaats. Wordt de zee te ruig dan biedt tegenwoordig vervoer door de lucht uitkomst. Alles om de loods veilig aan boord te krijgen.

Eisen

De wervingscampagne van het Nederlands Loodswezen lijkt bedoeld voor elke watersporter die weer eens wat anders wil met zijn leven. Maar voordat je voor het eerst als loods met de touwladder langs de stalen wand omhoog klimt, moet er een pittige opleiding worden afgerond. Naast een HBO diploma, Marcom-A- en BRM/MRM certificaten, is de MBO4 opleiding tot Eerste stuurman alle schepen vereist. Een studie van twee jaar plus een stage van maar liefst 360 dagen. En dat is maar goed ook. Want loods zijn is een mooi vak, maar er wordt wel iets van je gevraagd.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X