Ver weg van het waakzame oog van de kustwacht bevinden zich in de Schotse wateren een groeiend aantal offshore windmolenparken en olie- en gasplatforms – en werken op deze afgelegen infrastructuur brengt veel risico’s met zich mee.
Ongelukken komen maar al te vaak voor en zijn vaak dodelijk, zegt Sam Mayall, een levenslange zeeman en voormalig dekofficier voor maritiem transport. Een rapport uit 2023 van de Marine Accident Investigation Branch van het Verenigd Koninkrijk geeft aan dat 40% van de incidenten met man overboord op zee fataal zijn.
“Veel van de technologieën die nu offshore worden gebruikt, zijn dezelfde technologieën die er de afgelopen 40 of 50 jaar al zijn geweest,” zegt Mayall.
Zijn bedrijf Zelim maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en slimme technologie om de maritieme veiligheid te verbeteren en werkt aan een drietal levensreddende technologieën, waaronder een autonome, onbemande reddingsboot met de naam “Guardian”.
De Schotse startup, die Mayall in 2017 oprichtte toen hij nog maar 22 jaar oud was, werkt nu samen met de Amerikaanse kustwacht en verschillende offshore energiebedrijven om zijn technologie te perfectioneren, waarvan Mayall hoopt dat het reddingen sneller kan maken voor de slachtoffers en veiliger voor de redders.
“Zeelieden zouden niet langer hun leven in gevaar moeten brengen om mensen te redden,” zegt Mayall. “Wij geloven dat we een nieuwe maatstaf voor veiligheid kunnen neerzetten.”
Lees het gehele artikel op edition.cnn.com (Engels)
Foto: CNN
Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.