Candela C-7 Eerste vliegende electrische boot Venetie

Deze vliegende elektrische boot kan Venetië redden van zinken – probeer het eens

Venetië is langzaam aan het zinken.

Enorme golven van de speedboten van de stad veroorzaken onherstelbare schade aan de iconische gebouwen. Maar wat als alle taxi’s, ambulances en pendelveerboten die dienen als de belangrijkste vorm van vervoer van de stad boven het water zouden kunnen vliegen, zonder golven te maken – en elektrisch zouden zijn? Op maandag zal de revolutionaire Candela C-7 elektrische draagvleugelboot terug in de stad zijn voor een publieke demonstratie van zijn unieke mogelijkheden.

In de jaren 1950 kwamen motorboten op gas naar Venetië, waardoor de snelheid en doeltreffendheid van het vervoer over water toenamen. Maar zij veroorzaakten ook het probleem dat bij de Venetianen bekend staat als Moto Ondoso – door het kielzog veroorzaakte schade – die de fundamenten van Venetië dreigt aan te tasten. De 800 jaar oude gebouwen zijn gebouwd op houten pijlers die niet bestand zijn tegen de hoge-energie impact van de deining die wordt veroorzaakt door de vloot dieselboten van de stad.

De golfslag wordt als zo’n probleem gezien, dat gondeliers en activisten herhaaldelijk hebben gedemonstreerd tegen speedboten door de waterwegen van de stad te blokkeren.

De Candela van Zweedse makelij, die door de media wordt bejubeld als de “redder van Venetië”, is een geheel nieuw soort vaartuig dat de hoop biedt het unieke culturele erfgoed van de stad van de ondergang te redden – en het vervoer nog beter en sneller te maken dan nu.

Vliegend op computergestuurde draagvleugels is de Candela C-7 het eerste elektrische vaartuig met een groot bereik bij hoge snelheid. Door gebruik te maken van computers en software om boven de golven te vliegen, heeft het 80% minder energie nodig dan conventionele motorboten – en een welkom neveneffect is de bijna totale afwezigheid van een zog. De stille Candela C-7, die een zog van minder dan 5 cm veroorzaakt, kan met een snelheid tot 30 knopen (55 km/u) in stadswateren vliegen zonder schade te veroorzaken aan gebouwen, grachten of andere boten, zoals gondels.

Dankzij een recente investering van 24 miljoen euro van Europa’s belangrijkste investeringsmaatschappij EQT Ventures, zal Candela zijn draagvleugelboottechnologie nu opschalen naar verschillende commerciële schepen. De onderneming ontwikkelt voor de stad Stockholm de pendelboot Candela P-30 voor 30 passagiers, een vaartuig dat sterk lijkt op de vaporetto’s (waterbussen) die momenteel door de Venetianen worden gebruikt.

Een P-30 zou niet alleen sneller zijn, maar ook comfortabeler dan de huidige dieselveerboten omdat hij boven de golven en de branding vliegt. Maar het belangrijkste aspect is dat het geen Moto ondoso zal creëren, zegt Gustav Hasselskog, de CEO van Candela Technology.

De Candela P-30 zal ook veel zuiniger zijn in het gebruik dan de huidige dieselveerboten. Volgens gegevens van de regio Stockholm, de eerste klant, zal de P-30 40% lagere bedrijfskosten hebben dan de dieselschepen van vergelijkbare grootte in Stockholm.

Tegelijkertijd werkt Candela ook aan de Candela P-12, een 12-persoons watertaxi die lijkt op de klassieke Venetiaanse taxiboten. Het verschil is dat de P-12 geen zog creëert en aanzienlijk minder vermogen verbruikt bij hoge snelheden: slechts ongeveer 30 kW, of 40 paardenkracht, bij een snelheid van 20 knopen. Traditionele taxiboten zijn vaak uitgerust met dieselmotoren van 250 tot 300 pk.

De Candela P-12 zou de perfecte shuttleboot zijn om van de luchthaven Marco Polo naar de stad te varen. Dit specifieke deel van het water is ook vrij ruw, met kriskras golven die ongemak kunnen veroorzaken. Vliegen boven het wateroppervlak zou een veel betere ervaring betekenen voor passagiers, zegt Gustav Hasselskog.

Op maandag 20 december zal Candela zijn revolutionaire draagvleugelboottechnologie demonstreren aan pers en media in Marina Santelena, Venetië. Stuur een e-mail naar Mikael.mahlberg@candela.com of bel +46765376678 voor een afspraak.

Zie voor meer informatie: mynewsdesk.com/candela (Engels)

Foto: Candela