Informatie voor de watersporter

Deze zomer in koor meezingen met een stampende Kromhout-motor in IJmuiden

PERSBERICHT
IJmuiden, Velsen – Het Kunstencentrum Velsen en het Havenfestival IJmuiden brengen in de festivaleditie van deze zomer gezamenlijk een kleine operaproductie uit. Het gaat om de mini-opera ‘Kromhout’ (2007) van de Nederlandse componiste Sylvia Maessen. De opera wordt drie keer opgevoerd op zaterdag 31 augustus a.s. op een bijzondere locatie, namelijk in een van de fabriekshallen van Zwart Machinefabriek aan de Middenhavenstraat in IJmuiden. En dat is niet toevallig, want héél bijzonder aan de mini-opera is dat in de slotminuten een Kromhout-motor (een tweetakt-gloeikop uit de jaren ’30) als instrument in het orkest een eigen partijtje mee ronkt. Een unicum waarnaar door de motorenfans reikhalzend wordt uitgekeken.
De opera ‘Kromhout’ wordt een co-productie van professionele en amateur theatermakers. Muzikaal leider Frank Anepool heeft al een professioneel orkest samengesteld. Anepool en librettist/regisseur Olaf Mulder zoeken nog ongeveer dertig amateurzangers die onder hun leiding een projectkoor vormen. Het gaat om een gemengd vierstemming koor, dat vanaf de meivakantie begint met wekelijkse repetities op de dinsdagavond. In tien repetitieweken wordt het koor ‘operarijp’ gemaakt. Een spannend avontuur waarvoor de organisatie enthousiaste geoefende zangers zoekt, die naast de tien repetities ook zelf aan de slag kunnen met orkestband en bladmuziek. In de laatste repetities zal een eenvoudige theatrale vormgeving worden ingestudeerd.
De opera ‘Kromhout’ duurt circa 15 minuten. Het is dus een echte mini-opera. ‘Kromhout’ is in 2007 één keer eerder opgevoerd. Dit was in het Werfmuseum Kromhout in Amsterdam ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van motorenfabriek Kromhout.
Belangstellenden die als zanger mee willen doen in het Kromhout-projectkoor kunnen zich vanaf heden en uiterlijk tot 15 april a.s. aanmelden bij het Kunstencentrum Velsen: info@kunstencentrumvelsen.nl onder vermelding van projectkoor ‘Kromhout’.
Meer informatie www.kunstencentrumvelsen.nl en www.havenfestivalijmuiden.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht