windverwachting

Dichtslibbende Westgat tussen Ameland en Schiermonnikoog kan eindelijk éénmalig gebaggerd worden

Lauwersoog – De vlag kan uit in Lauwersoog: na jaren van gesteggel en voorbereiding kan het baggeren van het Westgat tussen Ameland en Schiermonnikoog van start. Het Westgat vormt de snelste toegang van de Noordzee naar de haven van Lauwersoog. Maar de doorgang slibde langzaam dicht waardoor de grotere viskotters er niet meer langs kunnen.

Kwetsbaar natuurgebied
Baggeren om de doorgang weer vrij te maken klinkt simpeler dan het is: het Westgat is onderdeel van het Werelderfgoed Waddenzee, een kwetsbaar natuurgebied waar niet zomaar gebaggerd kan worden.
Geen bezwaar

Een jaar geleden kwam er na jaren van overleg toch toestemming van het Rijk om éénmalig te mogen baggeren. Daarna volgde nog een periode waarin bezwaar gemaakt kon worden tegen het besluit. Die periode is deze week afgesloten zonder dat er bezwaar is gemaakt. En dus kan er nu een baggerschip naar het Westgat worden gestuurd.

Het is de vraag of het baggeren de oplossing is voor de lange termijn: de Waddenzee is een dynamisch natuurgebied, en de kans is dat het Westgat weer snel dichtslibt. Volgens Post zijn de deskundigen daarover verdeeld: sommigen denken dat de doorgang weer snel ondiep wordt, anderen denken dat de getijdestroming de doorgang open houdt als die eenmaal doorgestoken is. Dat zal de komende jaren moeten blijken. (RTVNoord)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

Email Marketing by E-goi
X