Informatie voor de watersporter

Discussie geopend over de ‘verboden vaarroutes’ in het Hollandse Plassengebied

KAAG EN BRAASSEM – Het Hollandse Plassengebied heeft nog veel verboden water. Dat is een doorn in het oog van de lobby die van het gebied oostwaarts van de Kaag tot een watersportmekka wil uitbouwen. Het waterschap is bereid om opnieuw na te denken over sommige vaarverboden voor motorboten.

,,We begrijpen de vraag van de watersporters heel goed’’, zegt Pieter Hellinga. Hij is bestuurder van het hoogheemraadschap van Rijnland, dat bepaalde plassen en vaarten aflsuit voor motorboten. Dat gebeurt bijvoorbeeld om kwetsbare dijken te beschermen.

Vorige week presenteerde wethouder Jan Uit den Boogaard van de gemeente Kaag en Braassem een nieuwe waterkaart voor het Hollands Plassengebied. Daarop zijn sloepenroutes uitgezet van Katwijk via Kaag en Vlietland tot Woerden en Aalsmeer aan toe. De kaart laat tussen het vele blauwe vaarwater ook gele vlekken en lijnen zien. Dat zijn de plassen en vaarten waar kanoërs en roeiers wel doorheen mogen, maar motorboten niet, tenzij ze een vergunning hebben van het hoogheemraadschap.

Het schap controleert met een eigen boot of watersporters de verplichte sticker wel dragen. Die kosten tussen de 14 en 25 euro per jaar. (Leidsch Dagblad)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht