Informatie voor de watersporter

Dode bij omgeslagen boot op de Maas in Rotterdam; ooggetuige: ‘Speedboot voer met ongekende snelheid’

Rotterdam – Op de Nieuwe Maas in Rotterdam is iemand omgekomen na een aanvaring. Door een frontale botsing tussen een rubber speedboot en een sloep sloegen er tien mensen overboord.

Ze zijn allemaal uit het water gehaald. Daarna is geprobeerd om het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De overige negen zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Stuurboordwal
Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk, maar een ooggetuige zegt tegen RTV Rijnmond dat de sloep aan de juiste kant, stuurboordwal, voer. Op die boot zaten in totaal elf mensen. In de speedboot zat één persoon. In verband met het onderzoek naar het ongeluk zijn beide schippers aangehouden.

Tim Wynia was vrijdagmiddag aan het werk toen hij vanuit zijn kantoor van Unilever het bootongeluk op de Nieuwe Maas zag gebeuren. “Ik besefte meteen dat het foute boel was”, vertelt de Rotterdamse ooggetuige. “De speedboot is met ongekende snelheid tegen de sloep aangevaren. Op het laatste moment kon de speedboot nog een correctie doen, maar dat heeft het ongeluk niet kunnen voorkomen”, vertelt Wynia.

Wynia belde direct 112 en zag de hulpdiensten snel ter plaatse komen: “En het was fantastisch om te zien dat de watertaxi meteen kwam aanvaren, nadat ik met 112 had gebeld. Ik zag de watertaxi direct actie ondernemen.” De kapitein van de watertaxi heeft geholpen met het uit het water halen van een aantal drenkelingen.

Schipper sloep vorig jaar ook gewond na aanvaring
De schipper van de sloep die vrijdag betrokken was bij een aanvaring was vorig jaar ook betrokken bij een ernstig ongeluk op de Nieuwe Maas, zo is bevestigd aan RTV Rijnmond. Het gaat om Ben Gelderblom van rederij Rotjeknor.

Vorig jaar mei kwam Gelderblom in botsing met een watertaxi. Met hoge snelheid ramde de watertaxi de houten sloep. Drie opvarenden liepen botbreuken op. (NOS, RTVRijnmond, ‘Schipper vorig jaar ook gewond na aanvaring’ – RTVRijnmond)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht