Informatie voor de watersporter

Doehetzelfjachtmakelaar.nl: 'Prijs gebruikte boten in 2012 met een kwart gedaald en bepalend voor de markt'

PERSBERICHT
Amsterdam – Momenteel is er erg veel aanbod van gebruikte schepen. Er was al een overaanbod voor de crisis, maar nu de huizenprijzen dalen, zien we dat er nog meer boten te koop komen. In de goede jaren kochten veel mensen met de overwaarde op hun huis een boot. Nu die overwaarde op zijn minst onzeker begint te worden besluiten veel mensen tot verkoop van hun schip over te gaan. Het gevolg van dit overaanbod is dat de gemiddelde verkoopprijs enorm gedaald is. Maar liefst 25% in 2012! Dit terwijl de gemiddelde lengte wel op peil bleef. Het is dus een absolute kopersmarkt en los van wat voor jacht u aanbiedt is prijs meer dan ooit de bepalende factor.

De meeste schepen die te koop liggen zijn productieschepen van de grotere merken. Van ieder merk en model liggen er meestal meerdere te koop. Daarnaast zijn bepaalde types goed met elkaar te vergelijken. Neem bijvoorbeeld een Dehler 36 en een Bénéteau First 36.7 uit 2002. Van beide types zijn dus legio voorbeelden te vinden op verschillende gebruikte boten websites. Het is in die zin niet anders dan de automarkt. Kijk maar op een willekeurige autosite. Daar zal de ene VW Golf 1.6 met 128.000 kilometer op de teller uit 2007 vergelijkbaar zijn met vele andere Golfjes met om en nabij dezelfde motor, kilometerstand en bouwjaar.
De aanwezige opties spelen natuurlijk ook een belangrijke rol. Met one-off’s of unieke schepen is het lastiger om een vergelijking te maken, maar zeker niet onmogelijk. Wanneer u uw boot gaat verkopen is het dus verstandig om goed te kijken naar hoe de vergelijkbare schepen geprijsd zijn en wat het aanbod precies is. Vergelijk de schepen onderling op specificaties, bouwjaar en aanwezige accessoires. Kijk wat de invloed is op de prijs en maak nu een goede vergelijking met uw eigen boot.
Positioneer uw schip dusdanig dat u vanuit het perspectief van een koper een waanzinnig aanbod doet. Probeer uzelf dus te verplaatsen in een koper. Wat zijn de zaken die voor u als koper belangrijk zijn en wat zijn de sterke punten van uw eigen schip? Wat zijn de zaken die van belang zijn bij de totstandkoming van de vraagprijs en wat maakt die vraagprijs redelijk? Zorg dat u die punten duidelijk naar voren brengt. Wees niet emotioneel, maar reëel.
Jaarlijks daalt een schip in waarde en ook u moet dus afschrijven op uw boot. Benader dit zakelijk en zet uw vraagprijs niet te hoog. U zult uw boot met een te hoge vraagprijs niet verkopen. Wilt u echt verkopen? Prijs dan uw boot scherp en accepteer dat uw boot in waarde is gedaald. De markt is zelf bepalend in wat een redelijke vraagprijs is en zal uw prijs wanneer die te hoog is corrigeren doordat er geen enkele reactie op uw schip komt. Krijgt u bij uw eerste vraagprijs niet of nauwelijks aanvragen dan kunt u overwegen uw prijs te verlagen. U ziet als het goed is meteen effect.
Los van een goede vraagprijs moet u er natuurlijk wel voor zorgen dat men u weet te vinden en daarom wordt uw advertentie op ‘Doe-het-zelf jachtmakelaar’ ook meteen geplaatst op Boats.com, Boten.nl en Boatshop24.com voor een groot bereik. Zoals u weet zorgt onze verkoopmodule ervoor dat u en de koper de gehele transactie juridisch en financieel tot in de puntjes goed kunnen regelen. Doehetzelfjachtmakelaar.nl belooft dat wij nooit een courtage zullen rekenen wanneer u uw boot verkoopt met ons doe-het-zelf systeem.
Meer informatie www.doehetzelfjachtmakelaar.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht