Informatie voor de watersporter

Doldrums dwarsbomen Le Cléac’h op de evenaar

Le Cléac'h opgehouden in de doldrums en het Race Office in Parijs verhuist weer naar Les Sables d'Olonne voor de aankomst na 15 januari (foto's Le Cléac'H, Carli/AFP/DPPI/Vendé Globe)
Le Cléac’h opgehouden in de doldrums en het Race Office in Parijs verhuist weer naar Les Sables d’Olonne voor de aankomst na 15 januari (foto’s Le Cléac’H, Carli/AFP/DPPI/Vendé Globe)
Parijs – Nummer één in de Vendée Globe Armel Le Cléac’h is nog maar 100 mijl van de evenaar verwijderd, maar heeft te maken met uitgebreide doldrums. Hij ligt zo’n 230 mijl voor op de Engelsman Alex Thomson. Die voorsprong gedraagt zich sinds een paar weken als een harmonica en varieert tussen de 50 en ruim 500 mijl. Nu loopt Thomson weer duidelijk in.

De beruchte windstilten rond de evenaar eisen hun rol op en maken het wedstrijd verloop weer spannend. De weerkaart zit ingewikkeld in elkaar. De doldrums strekken zich momenteel uit tot Kaapverdië en de passaatwinden zijn teruggedrongen tot Frans Guyana. Terwijl Le Cléac’h met 4 knopen – soms 15 – tussen de buien door manoeuvreert, profiteert Thomson met gemiddeld 19 knopen van het laatste beetje wind en haalt zo de afgelopen 24 uur niet minder dan 80 mijl van z’n achterstand in.

Zoals het zich nu laat aanzien zou de winnaar tussen 16 en 18 januari terug kunnen zijn in Les Sables d’Olonne. Daarom zal het Race Office dat de afgelopen maanden in Parijs onder de Eiffeltoren heeft gestaan, in de nacht van 12 op 13 januari weer worden verplaatst naar Les Sables d’Olonne. Vanaf zaterdag 14 janauari zal daar dan ook weer het Race Village openen. (Nauticlink, Vendée Globe nieuws, live posities, Twitter – @VG2016)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht