Informatie voor de watersporter

Dolfijn zwemt van Frankrijk tot Amsterdam met zeilschip mee

Amsterdam – Een tuimelaardolfijn is zaterdagochtend de haven van IJmuiden in gezwommen, meldt SOS Dolfijn zaterdag. Het dier volgde al drie dagen een zeilend vrachtschip afkomstig vanuit Frankrijk. Volgens de stichting bevindt het zich nu in een haven bij Amsterdam.

Volgens de bemanning van het schip zwemt de dolfijn actief mee en zwom er onderweg soms nog een tweede dier mee. Hierdoor was er vanochtend wat verwarring ontstaan dat het mogelijk om twee dolfijnen ging, maar dat blijkt dus niet het geval. Het schip met eindbestemming Amsterdam is bij IJmuiden de sluizen doorgevaren. Helaas is de dolfijn ook verder meegezwommen.

SOS Dolfijn zegt dat het het bijna nooit voorkomt, dat tuimelaardolfijnen voor de Nederlandse kust opduiken. “In Frankrijk is het wel een bekend dier, daar vindt ook wel interactie plaats tussen het dier en mensen, maar in Nederland gebeurt dat weinig”, zegt een woordvoerder.

De dolfijn zou een bekende verschijning zijn in de Frans streek Bretagne. “Dat de dolfijn met de boot mee door de sluis naar Amsterdam is gezwommen, is zeer uniek”, zegt de woordvoerder. Tuimelaar dolfijnen zijn robuuste dolfijnen die bijna vier meter groot kunnen worden. Het dier in de haven van Amsterdam is een volwassen dier. SOS Dolfijn probeert het dier weer de haven uit te begeleiden.

Terug in de Noordzee
Zondagmiddag was in de Suezhaven duidelijk te zien dat de dolfijn zich aan de Franse boot had gehecht. Hij lag in het water pal tegen de boeg van de boot aan.

Zo’n dertig belangstellenden keken toe hoe even voor 15.00 uur de Tres Hombres de Suezhaven liet, ondersteund door de kleinere boot met medewerkers van SOS Dolfijn.

Bottleneck van de reis was de sluis bij IJmuiden. Van den Berg: “Dat vond het dier toch spannend. Hij liet zich eerst door ons niet door de sluis lokken en bleef bij de Tres Hombres. De tweede keer lukte dat wel.”

Hoe lok je een dolfijn mee eigenlijk? Van den Berg: “Met boeien aan een touwtje. Vanuit Frankrijk hadden gehoord dat hij veel aandacht zoekt en erg van boeien houdt.” (NU.nl, www.sosdolfijn.nl, ‘Gestrande dolfijn Zafar terug in de Noordzee’ – Het Parool dd 030520)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht